Dominantie Ajax 'gevaar voor Eredivisie': 'Ziet het al bij de Champions League'

Dominantie Ajax 'gevaar voor Eredivisie': 'Ziet het al bij de Champions League'

Gepubliceerd: donderdag 8 april 2021 om 09:57do 08-04-2021 om 09:57

De financiële kloof tussen Ajax en de rest van de Eredivisie-clubs wordt steeds groter. De Amsterdammers zijn de Eredivisie volgens een onderzoek van de Han ontgroeid. Een Champions League-scenario dreigt.

Het eigen vermogen van Ajax groeide het afgelopen seizoen naar 229 miljoen euro, mede door de transfers van verschillende spelers naar het buitenland. Met een omzet van 162 miljoen euro neemt de club dertig procent van de totaalomzet van de Eredivisie voor zijn rekening. De personeelskosten liggen 2,5 keer zo hoog als bij Feyenoord en twee keer zo hoog als bij PSV.

"Ajax bereikte in 2017 nog de Europa League-finale, maar werd het seizoen daarop vroeg uitgeschakeld in Europa", begint Han-onderzoeker Job Gulikers in gesprek met Trouw. "Toen besloot de club dat er structureel iets moest veranderen om blijvend bij de Europese top te gaan behoren. Daarvoor moesten de salarissen flink omhoog. Sindsdien is die post enorm gestegen. Van 39 miljoen naar 76 miljoen. En de financiële kloof wordt elk jaar groter."

De financiële dominantie van Ajax kan op den duur een gevaar worden voor de Eredivisie, stelt Gulikers. "Ajax genereert elk jaar veel geld met de Champions League en kan daardoor betere spelers halen. Dat vertaalt zich in de resultaten op het veld. Dat zal op termijn de waarde van het product Eredivisie doen dalen, want de competitie wordt steeds minder spannend. De neutrale toeschouwer zal afhaken. Je ziet die voorspelbaarheid nu al in de Champions League", sluit hij af.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws