KNVB kan zich niet vinden in advies: 'Alsof je KLM vraagt: verkoop je vliegtuigen'

KNVB kan zich niet vinden in advies: 'Alsof je KLM vraagt: verkoop je vliegtuigen'

Gepubliceerd: donderdag 8 april 2021 om 18:06do 08-04-2021 om 18:06

De financiële impact van het coronavirus op de voetbalclubs uit de Eredivisie is minder groot dan men dacht. Dat concluderen onderzoekers Job Gulikers en Willem de Boer van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De onderzoekers trekken deze conclusie op basis van de jaarcijfers van het seizoen 2019-2020 en voorspellingen voor dit seizoen.

"De verliezen zijn aanzienlijk, maar niet schrikbarend. De clubs hebben het geluk dat de voetbalfans enorm loyaal zijn", steekt Gulikers van wal tegenover Trouw. "De sector staat er even goed of even slecht voor als vóór corona." Alleen ADO Den Haag en Fortuna Sittard springen eruit met een flink negatief eigen vermogen.

Volgens de KNVB en koepelorganisatie Eredivisie CV trekken de onderzoekers de verkeerde conclusies. Zij zeggen dat de achttien Eredivisie-clubs gezamenlijk afstevenen op een operationeel verlies van 150 miljoen euro. Dit is echter alleen het geval als seizoenkaarthouders en sponsoren het geld willen terug hebben voor de wedstrijden die zij dit seizoen niet konden bezoeken.

De onderzoekers suggereerden dat voetbalclubs hun spelers moesten verkopen om flinke verliezen tegen te gaan. Volgens de KNVB is dit allerminst realistisch. "Dat is hetzelfde als je aan het Rijksmuseum vraagt: verkoop de Nachtwacht maar en tegelijkertijd verwacht dat iedereen wel massaal naar het museum blijft komen. Of aan de KLM vraagt: verkoop je vliegtuigen, maar blijf wel vliegen", zegt de voetbalbond tegenover het ANP.

De KNVB, die graag in gesprek wil met de onderzoekers, denkt dat de clubs kwaliteit moeten behouden om zo sponsors en fans te kunnen binden. "Bovendien is het maar zeer de vraag of er markt voor is."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws