'Stinkstiefel' Van Bommel nu bejubeld in Duitsland: 'Briljant, echt geweldig'

'Stinkstiefel' Van Bommel nu bejubeld in Duitsland: 'Briljant, echt geweldig'

Gepubliceerd: vrijdag 30 april 2021 om 14:45vr 30-04-2021 om 14:45

Laatste update: dinsdag 1 juni 2021 om 12:00di 01-06-2021 om 12:00

Mark van Bommel wordt vermoedelijk spoedig gepresenteerd als nieuwe trainer van VfL Wolfsburg. De interesse komt in Duitsland niet uit de lucht vallen. De 44-jarige oud-PSV'er heeft afgerekend met zijn imago als 'Stinkstiefel' en staat zéér hoog aangeschreven, zo vertelt Leonard Hartmann, die de Bundesliga-club onder meer voor Wolfsburger Nachrichten op de voet volgt.

Volgens Hartmann is de geringe ervaring van Van Bommel geen beletsel. "Natuurlijk is hij een jonge trainer, maar hij heeft gedurende zijn carrière zoveel ervaring opgedaan onder veel en verschillende grote coaches", zegt hij tegen VoetbalPrimeur.

"Mark van Bommel is een talent, en daar houden ze van in Wolfsburg", vervolgt de Duitse journalist. "Hij kan een coach zijn waar elke speler tegenop kijkt met een zeer strenge autoriteit. De meest succesvolle coaches van Wolfsburg hadden die karaktereigenschap ook: Felix Magath, Dieter Hecking en Bruno Labbadia. Ervaring is niet het belangrijkste punt. Belangrijker zijn de filosofie, of hij goed bij het team past én is hij een goed boegbeeld voor evenementen met Volkswagen?"

'Briljante' Van Bommel
Over dat laatste bestaat geen twijfel, zo verzekert Hartmann. "Mark van Bommel heeft een geweldige reputatie in Duitsland. Hij was onlangs te gast in de bekende podcast 'Phrasenmaeher', waarin hij briljant voor de dag kwam. Het was een mix van serieuze vragen over zijn filosofie en zijn indrukken bij de clubs waar hij heeft gespeeld. Hij deed het echt geweldig." Van Bommel werd in 2008 door lezers van BILD nog uitgeroepen tot Der grösste Stinkstiefel (meest gehate speler), maar dat is verleden tijd. "Elke Bayern München-fan mocht hem altijd al, maar zelfs de 'Bayern-haters' zijn anders naar hem gaan kijken. Hij lijkt klaar voor de Bundesliga."

Van Bommel stapt bovendien in een gespreid bedje, in tegenstelling tot zijn tijd bij PSV. In Eindhoven bemoeide de oud-international zich met alle geledingen van de club en botste hij onder meer met de medische staf in zijn zoektocht naar de 'Bayern-standaard'. Dat zal bij Die Wölfe niet nodig zijn. "Hij kan zich volledig op het eerste team focussen bij Wolfsburg. De infrastructuur is uitstekend en op het allerhoogste niveau in Duitsland, je kunt het zelfs vergelijken met Bayern. De coach van Wolfsburg heeft alles wat hij nodig heeft en meer om het eerste elftal te ontwikkelen."

Van de Ven en Weghorst
Dat komt mede door de miljoenen die hoofdsponsor Volkswagen in de club pompt, maar de afgelopen jaren heeft er wel een koerswijziging plaatsgevonden. "VfL wil uitkomen in Europa, die doelstelling is er ieder jaar. In 2016 en 2017 beleefden ze een verschrikkelijk seizoen met meerdere coaches en een matige selectie, maar sinds 2018 is alles veranderd." Marcel Schäfer en Jörg Schmadtke trekken nu aan de sportieve touwtjes en reorganiseerden onder meer de scouting. "Ze hebben hun ogen nu onder meer op Micky van de Ven gericht", weet Hartmann. "Ze geven niet meer zulke grote bedragen uit als eerder. Er heerst meer gezond verstand als je naar het financiële plaatje kijkt. Maar: ze hebben nog steeds financiële kracht en de kwaliteit om elk jaar in de top-zes van de Bundesliga te eindigen."

Als Van Bommel wordt aangesteld, dan zal hij hopen dat hij over Wout Weghorst kan beschikken. De Nederlandse clubtopscorer haalde dit seizoen alweer twintig keer de trekker over. "Als Wolfsburg zich plaatst voor de Champions League, dan blijft Wout. Dat weet ik zeker. Hij streeft het hoogste na en dat is de Champions League. Maar als Wolfsburg als vijfde eindigt, dan zal Wout de markt gaan verkennen", voorspelt Hartmann. Momenteel staat Wolfsburg derde, maar nummer vijf Dortmund heeft slechts twee punten minder. Van Bommel zal de jacht op een Champions League-ticket met spanning volgen.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws