Kuyt adviseert Oranje-duo in nieuwe rol: 'Heel veel moeite in eerste wedstrijd'

Kuyt adviseert Oranje-duo in nieuwe rol: 'Heel veel moeite in eerste wedstrijd'

Gepubliceerd: woensdag 9 juni 2021 om 09:12wo 09-06-2021 om 09:12

Dirk Kuyt ziet Owen Wijndal en Denzel Dumfries worstelen in de aanloop naar het EK met Oranje. De AZ'er en PSV'er moeten zich de rol van 'wingback' eigen maken en dat gaat met vallen en opstaan, ziet ervaringsdeskundige Kuyt.

Kuyt werd in de loop van het WK van 2014 in Brazilië door Louis van Gaal opgesteld als vleugelverdediger. "Wat heel belangrijk is in het aanvallende gedeelte, is dat je net iets in de rug gaat staan van de man die jou verdedigt, waardoor het voor hem lastig wordt om jou te verdedigen. Van daaruit moet je het moment bepalen om diep te gaan", adviseert de oud-international in gesprek met De Telegraaf.

"Dumfries en Wijndal hadden de eerste wedstrijd heel veel moeite om er niet al te gaan staan, maar er te komen", ziet Kuyt. "In de tweede wedstrijd (3-0 tegen Georgië, red.) vond ik Dumfries dat al een paar keer heel goed doen, maar zag ik Wijndal nog steeds moeite hebben met het positie kiezen."

Het wordt ook in verdedigend opzicht aanpoten voor Wijndal en Dumfries, weet Kuyt. "Je moet ondersteunend zijn richting het trio dat in de as staat, maar ook de ballen hebben om vooruit te verdedigen, omdat je vaak een man over hebt. Soms zul je ook een middenvelder onder druk moeten zetten. Het is heel belangrijk dat je het moment aanvoelt wanneer je druk moet zetten en wanneer niet."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws