Oostenrijk moet Oranje-creativiteit beteugelen: 'Beducht voor Memphis en Frenkie'

Oostenrijk moet Oranje-creativiteit beteugelen: 'Beducht voor Memphis en Frenkie'

Gepubliceerd: woensdag 16 juni 2021 om 15:00wo 16-06-2021 om 15:00

De Oostenrijkse hoop is aangewakkerd door de 3-1 zege op Noord-Macedonië. Bondscoach Franco Foda lag onder vuur voor het EK, maar verraste met een tactische truc. De nieuwe formatie moet ook tot succes leiden tegen Oranje, al weet Andreas Hagenauer, journalist van Der Standard, dat die opgave een stuk lastiger is.

"Het algemene gevoel was dat Oostenrijk weigert om hoog druk te zetten, maar het team is wel degelijk in staat om de bal hoog te veroveren", vertelt Hagenauer in gesprek met VoetbalPrimeur. Dat komt mede door de vele spelers die zijn opgeleid door Red Bull. Zij leken lange tijd niet gelukkig met de aanpak van de bondscoach. "Foda stond juist bekend om zijn solide defensieve stijl en het spelen op balbezit."

Dat Oostenrijk tegen Noord-Macedonië in een 5-3-2 speelde kwam als een verrassing. De Oostenrijkers maakten eigenlijk voor het eerst in 2021 een goede indruk en Hagenauer stelt dat het Nederlands elftal meerdere spelers in de gaten moet houden. "David Alaba is onze sterspeler, Marko Arnautovic kan altijd iets bijzonders doen, Martin Hinteregger is één van de beste verdedigers in de Bundesliga, Marcel Sabitzer en Christoph Baumgartner zijn technisch begaafd, snel en kunnen een doelpunt maken. En dan heb je nog Sasa Kalajdzic, die een geweldig seizoen beleefde bij Stuttgart en misschien wel een belangrijke doelpuntenmaker kan worden."

Foda heeft al met al aardig wat spelers tot zijn beschikking die het verschil kunnen maken, ook tegen Nederland. Toch is de ploeg van bondscoach Frank de Boer favoriet. "Ik ben altijd een bewonderaar van het Nederlandse voetbal geweest", stelt Hagenauer. "De magere prestaties van de laatste jaren kwamen dan ook als een verrassing. Maar het lijkt erop dat jullie weer op de goede weg zijn en een nieuwe generatie geweldige voetballers hebben opgeleid. Voor Memphis Depay, Frenkie de Jong en misschien Wout Weghorst zal Oostenrijk het meest beducht zijn." De verslaggever twijfelt alleen of Oranje in de breedte sterk genoeg is. "Als steunpilaren Memphis, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt niet presteren, wie vangt dat dan op?"

"Desondanks is Oostenrijk overduidelijk de underdog tegen Nederland", vervolgt Hagenauer. "Onze kansen zijn niet zo groot, maar ze zijn er wel. Zeker als Oostenrijk het eerste doelpunt weet te maken of lang de nul weet te houden. Zoals ik al aangaf, hebben wij wel spelers die wedstrijden kunnen beslissen. Onze sterke punten zijn de individuele kwaliteiten van die spelers, een solide defensie en het gevaar bij standaardsituaties. Hinteregger, Kalajdzic en Aleksandar Dragovic kunnen daaruit voor gevaar zorgen."

"Veel zal aankomen op onze middenvelders, of zij de Nederlandse creativiteit kunnen beteugelen", aldus Hagenauer. "Zonder dat we daarbij alleen maar in een defensieve rol worden gedrukt. We zullen ook snel moeten omschakelen naar de aanval." Wat zijn dan de zwakke punten? "Waarschijnlijk dat Oostenrijk niet constant druk weet te houden op de tegenstander en het onvermogen om wedstrijden om te keren."

Bovendien mag Oostenrijk het EK dan wel begonnen zijn met een zege op Noord-Macedonië, 2021 was tot dusver zeer matig verlopen. Van Schotland (2-2), Denemarken (0-4), Engeland (1-0) en Slowakije (0-0) werd niet gewonnen. Alleen het kleine Faeröer (3-1) werd op de knieën gedwongen. "Doordat de laatste vijf wedstrijden zwak waren, waren de verwachtingen behoorlijk laag, ondanks de kwaliteiten in het team en die van de individuele spelers. Veel mensen waren ontevreden over de bondscoach, die werd verweten dat hij niet wist te verrassen en niet het beste haalde uit het team."

Zoals De Boer ondervond, is ook de kritiek op Foda enigszins verstomd door een goede EK-start. De krachtsverhoudingen in groep C zullen donderdag verder duidelijk worden. Hagenauer denkt dat Oostenrijk de poule kan overleven. "Als ik het optimistisch bekijk, denk ik dat de kwartfinale het hoogst haalbare is. Dan moet wel alles perfect vallen."

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws