Leeuwinnen op rapport: 2 onvoldoendes na chaotische wedstrijd tegen Brazilië

Leeuwinnen op rapport: 2 onvoldoendes na chaotische wedstrijd tegen Brazilië

Gepubliceerd: zaterdag 24 juli 2021 om 15:02za 24-07-2021 om 15:02

De Oranje Leeuwinnen hebben in een spectaculair duel met 3-3 gelijkgespeeld tegen Brazilië. Er gingen veel dingen goed, maar ook een aantal dingen fout bij de ploeg van Sarina Wiegman. VoetbalPrimeur maakt rapport na het duel op de Olympische Spelen.

Sari van Veenendaal - 6: tegen Brazilië maakte ze veel kansjes onschadelijk. Écht getest werd Van Veenendaal alleen niet. De eerste twee tegentreffers waren de keepster niet aan te rekenen. Bij de derde goal van Brazilië kon Van Veenendaal misschien wat adequater reageren.

Lynn Wilms - 7,5: bondscoach Wiegman gunde Wilms een kans in de basis tegen Brazilië. Die greep de back met beide handen aan: vooral in aanvallend opzicht liet ze haar meerwaarde zien bij de Leeuwinnen. Verdedigend liet ze soms een steekje vallen tegen superster Marta.

Stefanie van der Gragt – 7: na de 1-0 had Oranje het even lastig om op de been te blijven tegen Brazilië. Van der Gragt zorgde met een aantal sterke ingrepen echter dat de schade beperkt bleef. In de rest van de wedstrijd liet ze haar verdedigende kwaliteiten ook zien. Een smet op het goede optreden van Van der Gragt is de strafschop die ze in de tweede helft op knullige wijze veroorzaakte. Daaruit kon Marta de 2-2 maken.

Aniek Nouwen - 5: een gruwelfout van de verdedigster in de 67ste minuut: een veel te zachte terugspeelbal op Van Veenendaal werd door Ludmila met gemak omgetoverd tot doelpunt. Op dit niveau mag dat niet gebeuren. In de gehele wedstrijd oogde Nouwen, net als tegen Zambia, onwennig aan de bal. Verdedigend speelde ze voor de rest wél een prima wedstrijd. 

Dominique Janssen - 6: waar Janssen tegen Zambia als rechtsback speelde, werd ze in het tweede duel op de Spelen als linkervleugelverdediger gebruikt. Verdedigend was ze soms kwetsbaar. Dat was bij de 1-1 te zien: toen liep Duda gemakkelijk uit haar rug weg. In aanvallend opzicht groeide Janssen in de wedstrijd. Ze beloonde zichzelf door op fraaie wijze de 3-3 te maken uit een vrije trap.

Jill Roord – 6,5: net als in het eerste groepsduel kwam Roord prima voor de dag tegen Brazilië. Ze veroverde de bal een aantal keer goed terug en maakte wat mooie acties. Roord was soms ook slordig, waardoor ze makkelijk balverlies leed.

Daniëlle van de Donk – 7,5: in de eerste helft blonk Van de Donk uit in degelijkheid: ze maakte aan de bal bijna altijd de goede keuze, zette een aantal goede dribbels in en droeg ook verdedigend haar steentje bij. In het tweede bedrijf werd ze steeds meer aanwezig. Dat resulteerde onder meer in een fraaie assist op Miedema.

Jackie Groenen – 6: ze was tegen Brazilië wat slordiger dan we normaal gesproken van haar gewend zijn, al gingen er tegen Zambia ook wat dingen mis bij Groenen. De speelster van Manchester United liet aanvallend echter ook een aantal goede dingen zien, waardoor ze een voldoende scoort.

Shanice van de Sanden – 5: Van der Sande maakte veel vuile meters om Wilms te helpen met linksback Tamires, die een aantal keer mee naar voren ging bij de Brazilianen. Zonder bal Van de Sanden dus belangrijk, maar met de bal aan de voet was de aanvalster van VfL Wolfsburg erg matig. We mogen toch meer verwachten van haar. Na 66 minuten werd ze gewisseld.

Vivianne Miedema - 8: opnieuw twee goals voor Miedema. Bij haar eerste treffer liet de spits haar klasse zien door mooi open te draaien en beheerst raak te schieten. Bij haar tweede goal van de middag bewees Miedema ook over kopkwaliteiten te beschikken, al zag de Braziliaanse keepster er niet al te best uit. Miedema was ook veel aanspeelbaar. 

Lieke Martens - 6,5: Martens groeide in de wedstrijd tegen Brazilië. Ze kwam naar verloop van tijd meer aan de bal en werd ook steeds gevaarlijker. In de eindfase was Martens alleen te slordig, waardoor ze geen goals of assists kon bijschrijven tegen Brazilië.

Invallers

Lineth Beerensteyn - X: kwam na 66 minuten in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.

Victoria Pelova - X: kwam na 88 minuten in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach

Sarina Wiegman - 6,5: de Leeuwinnen begonnen goed aan wedstrijd, maar na de 1-0 werd het initiatief weggegeven en ging de ploeg achteruit lopen. Brazilië werd op die manier weer in de wedstrijd geholpen. In de tweede helft kwam Oranje beter op gang. Dat maakt het extra zuur dat de Leeuwinnen twee tegengoals door individuele fouten incasseerden, al is dat de bondscoach niet per se aan te rekenen.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur) 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws