Antony overtreft wildste verwachtingen, Tadic en Schuurs bovenaan pass-rankings

03-02-2021 13:35 Laatste update: 14:30
126

Super January zit erop, tijd om de balans op te maken in de Eredivisie. Dat doet VoetbalPrimeur aan de hand van data: wie zijn op basis van statistieken de uitblinkers in de Eredivisie?

Zo hebben wij het fenomeen 'Expected Goals' in kaart gebracht: hoe vaak had een speler kunnen of moeten scoren, op basis van de kansen die hij kreeg? Een strafschop levert bijvoorbeeld in tachtig procent van de gevallen een doelpunt op: als een speler mag aanleggen vanaf elf meter, is er dus een Expected Goals-waarde van 0.8.

AZ-regisseur Teun Koopmeiners (xG-saldo 8.81, maar elf doelpunten) en Eredivisie-topscorer Giorgos Giakoumakis (xG-saldo 14, maar 21 doelpunten) presteren ver boven verwachting, maar moeten hun meerdere erkennen in Antony. De Ajax-Braziliaan zou normaal gesproken net iets minder dan vier keer gescoord hebben, maar staat al op het dubbele! (Ex)-ploeggenoten Quincy Promes en Jurgen Ekkelenkamp sprongen overigens heel wat minder zorgvuldig om met hun kansen, net als Feyenoorder Bryan Linssen.

Ook de passingcijfers leveren interessante resultaten op. PSV'er Olivier Boscagli verstuurt gemiddeld bijna 81 passes per wedstrijd, maar die komen lang niet allemaal op hun bestemming aan. De koploper in dat klassement is namelijk Perr Schuurs, met een passzuiverheid van ruim 91 procent. Als we kijken naar een ander soort passes - 'key passes', een beslissende bal die een kans of een gevaarlijke aanval oplevert - vinden we ook een Ajacied terug op nummer één. Dusan Tadic geeft er gemiddeld genomen bijna vier per wedstrijd en houdt Adam Maher (FC Utrecht), Steven Berghuis (Feyenoord) en Oussama Tannane (Vitesse) op gepaste afstand.