Zeven conclusies: zilvervloot vaart binnen bij Ajax, is Antony beter dan Ziyech?

Zeven conclusies: zilvervloot vaart binnen bij Ajax, is Antony beter dan Ziyech?

03-11-2021 23:44
89

Ajax staat in de achtste finale van de Champions League na een 1-3 overwinning bij Borussia Dortmund. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de succesvolle avond in het Signal Iduna Park.

Ajax boezemt heel Europa angst in
Niemand die er om zal malen dat Ajax lange tijd erg slordig speelde, want de Amsterdammers zijn zeker van overwintering in de Champions League. De cijfers zijn bovendien duizelingwekkend: twaalf punten uit vier duels, veertien doelpunten voor en twee tegen. Heel Europa zal inmiddels ontzag hebben voor de machine van coach Erik ten Hag.

Hoofdrol voor arbiter Oliver
Scheidsrechter Michael Oliver had een grote invloed op de wedstrijd. De Engelsman gaf eerst Mats Hummels een rode kaart na een vliegende tackle op Antony. Toch leek die beslissing zwaar bestraft. Ook om de strafschop voor Jude Bellingham was veel te doen. Noussair Mazraoui tikte de middenvelder van Dortmund aan, maar was het terecht om de bal op de stip te leggen? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Is Antony beter dan Ziyech?
Antony was weer het goudhaantje voor Ajax. De Braziliaanse publieksspeler leverde woensdagavond liefst drie assists af tegen Dortmund. In totaal was hij nu al vier keer de aangever in de groepsfase van het miljardenbal, daarmee voert Antony het klassement aan. Het doet denken aan de tovenaar uit 2019, Hakim Ziyech. Wie is er eigenlijk beter? Het rendement van Antony is in elk geval hoger.

Verbeterpunten voor Ten Hag
Het kan niet op voor Ajax in de Champions League, maar laten we ons niet volledig blindstaren op het resultaat. Borussia Dortmund had de Amsterdammers aanvankelijk in de tang. De ploeg van Erik ten Hag wist de oplossing niet te vinden in de opbouw en leed vaak en slordig balverlies. Dortmund kreeg kansen en met elf tegen elf had het wel eens heel anders kunnen lopen.

Zilvervloot vaart binnen
Ajax heeft woensdagavond nog eens 12,4 miljoen euro verdiend. 9,6 miljoen vanwege het bereiken van de achtste finale van de Champions League en 2,8 vanwege de overwinning in Dortmund. Voor het toernooi begon was Ajax al verzekerd van ruim 36 miljoen. Al met al staat de teller in totaal nu op bijna 57 miljoen. Daar komen ook de recettes en de tv-gelden nog bij. De zilvervloot vaart binnen.

Gouden tandem op rechts
Bijna al het gevaar bij Ajax kwam woensdag over de rechterkant. Noussair Mazraoui en Antony voelen en vullen elkaar uitstekend aan. Het resulteerde in drie assists van de Braziliaan, maar ook de rechtsback speelde een dijk van een wedstrijd. Zijn aflopende contract zal Ajax een doorn in het oog zijn, want de interesse zal alleen maar toenemen.

Megabonus voor Nederland
Heel Nederland profiteert mee van de successen van Ajax in de Champions League. Het Nederlandse voetbal ontvangt een vol bonuspunt en hijgt Frankrijk en Portugal straks in de nek. Een tweede Champions League-ticket komt héél dichtbij.