Achttien uit zes: Ajax wint opnieuw van Sporting en behaalt perfecte score

Achttien uit zes: Ajax wint opnieuw van Sporting en behaalt perfecte score

07-12-2021 22:50 Laatste update: 22:54
201

Ajax heeft zich voor het eerst in de clubhistorie schadeloos geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. De Amsterdammers hadden zich in Dortmund al geplaatst voor de achtste finale, maar desondanks stond er nog genoeg op het spel. In de Johan Cruijff Arena werd het 4-2 voor Ajax, dat alle wedstrijden wist te winnen en achttien uit zes heeft gehaald.

Ajax plaatste zich in Dortmund voor de volgende ronde en door een overwinning in Turkije bij Besiktas wist het dat het als groepshoofd doorgaat. Maar Ajax was een groepsfase nog nooit zonder kleerscheuren doorgekomen en ook coëfficiënten-technisch was er nog genoeg om voor te spelen. Toch trad trainer Erik ten Hag niet met zijn sterkste elf aan tegen Sporting. Jurriën Timber stond op scherp en werd vervangen door Perr Schuurs. De niet geheel fitte Dusan Tadic werd vervangen door David Neres.

Ajax werd, net als in Lissabon, vroeg door Sporting in het zadel geholpen. Na interventie van de VAR kregen de Amsterdammers na acht minuten spelen een strafschop, die door Sébastien Haller binnen werd geschoten. Voor de Franse spits was het al zijn tiende (!) Champions League-doelpunt. Ajax speelde sterk en had de zaken goed voor elkaar, maar gaf de voorsprong door een knulligheidje toch weg. Nuno Santos profiteerde van onoplettendheid bij Schuurs, die zijn directe tegenstander te veel ruimte gaf. Doelman Remko Pasveer was vervolgens kansloos op de inzet van de Portugees.

Ajax kreeg genoeg kansen om snel weer op voorsprong te komen. Sporting had de handen vol aan Antony, de ongrijpbare Braziliaan die de linksback hoofdbrekens bezorgde. Hij stuitte eerst nog op doelman João Virgínia, maar scoorde later alsnog. Daar ging geklungel van Sporting aan vooraf. De Portugezen wilden opbouwen, verloren de bal en zagen Antony scoren.

Probleemloze tweede helft
De overwinning van Ajax kreeg in de tweede helft extra glans. Neres liet zich van zijn goede kant zien door na een uur, op aangeven van Schuurs, de 3-1 te maken. En ook Steven Berghuis deed kort daarna een duit in het zakje. Daardoor had de wedstrijd veel weg van de clash in Lissabon, die in 1-5 eindigde. Het ging minstens net zo eenvoudig.

Ajax had de zege al binnen en had uit kunnen lopen naar een nog grotere overwinning, maar gaf Sporting gelegenheid om terug te komen in de wedstrijd. Bruno Tabata ramde de 4-2 achter Pasveer en maakte de nederlaag voor Sporting draaglijker.

Ajax zal er niet om malen, het haalt een perfecte score in de groepsfase van de Champions League. Achttien uit zes, twintig doelpunten voor en vijf tegen: cijfers waar Ajax niet van had durven dromen. 

Dortmund - Besiktas
Voor Borussia Dortmund en Besiktas stond alleen de eer en een miljoenenpremie op het spel. Dortmund is veroordeeld tot het spelen van de Europa League, Besiktas is uitgeschakeld. Het ging voor eigen publiek van een leien dakje voor Dortmund.

Donyell Malen maakte na een half uur spelen de 1-0, gevolgd door de 2-0 en 3-0 van Marco Reus. Erling Haaland begon op de bank, maar kreeg van trainer Marco Rose een invalbeurt. Hij bepaalde de eindstand op 5-0. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie