Go Ahead Eagles stunt opnieuw tegen Ajax, voorsprong nog maar twee punten

27-02-2022 18:41
501

Go Ahead Eagles heeft de verhoudingen in de Eredivisie extra op scherp gezet. De ploeg van Kees van Wonderen wist thuis te stunten tegen Ajax, waardoor PSV de koploper tot twee punten genaderd is. In Deventer werd het 2-1.

Dat Ajax te ontregelen is bewees Go Ahead eerder dit seizoen al in Amsterdam, toen het een 0-0 gelijkspel uit het vuur sleepte. Zo'n zelfde recept werd zondag verwacht in Deventer, maar nu met een volle Adelaarshorst. Ajax moest het zonder Jurriën Timber en Remko Pasveer (beiden geblesseerd) doen.

Ajax kwam in Deventer nooit echt in de wedstrijd. Nadat de eerste kansen voor Ajax waren (Klaassen en Haller), kwam Go Ahead Eagles al vroeg in de wedstrijd op voorsprong door Iñigo Córdoba. Hij schoot de bal via Daley Blind achter Pasveer-vervanger Andre Onana. Daardoor beloofde het wederom een loodzwaar treffen met Go Ahead te worden. De kansen die Ajax kreeg waren niet dreigend genoeg om Go Ahead van z'n voetstuk te brengen. Niet Ajax, maar Go Ahead werd naarmate de eerste helft vorderde steeds dreigender. De voorsprong werd voor rust zelfs verdubbeld door Philippe Rommens, die vrij was omdat Blind uit positie stond: 2-0.

De niet geheel fitte Noussair Mazraoui werd in de rust ingebracht voor de zwakspelende Devyne Rensch. Ajax wilde niet lang wachten op de 2-1 en kreeg daar kansen op via Dusan Tadic en Antony, maar het was Steven Berghuis die na ruim een uur de aansluitingstreffer maakte. Daardoor werd het een hete slotfase voor Go Ahead, dat niets anders meer kon dan loeren op counters en de pot dichtgooien. Ajax-trainer Erik ten Hag bracht Ryan Gravenberch en Danilo Pereira, bij Go Ahead kwamen Giannis Botos, Ogechika Heil en Boyd Lucassen.

Ajax begon zich ondertussen steeds meer te ergeren aan het tijdrekken van Go Ahead, wat tot opstootjes op het veld leidde. Het viel allemaal wel mee, maar dat dit de manier is om Ajax te ontregelen bewijst Go Ahead andermaal. De vlijmscherpe Andries Noppert hield zijn ploeg in de slotfase op de been. Ook in de zes minuten blessuretijd scoorde Ajax niet.

Ajax heeft vier dagen de tijd om zich op te laden voor de bekerclash met AZ, Go Ahead speelt een dag eerder tegen PSV.