Maaskant ziet uittocht bij crisisclub Willem lI: Nee, ik ben niet verrast

Maaskant ziet uittocht bij crisisclub Willem lI: "Nee, ik ben niet verrast"

08-03-2022 16:45 Laatste update: 18:59
37

Robert Maaskant is niet verrast door het ontslag van Fred Grim bij Willem ll. Wel vindt hij het opmerkelijk dat ook technisch directeur Joris Mathijsen door de clubleiding opzij is geschoven. 

Door Tim van Duijn

Door de slechte sportieve resultaten besloot de leiding van Willem ll om Grim per direct te ontslaan. Onder zijn leiding wonnen de Tilburgers slechts één van de laatste achttien wedstrijden, de club heeft inmiddels serieuze degradatiezorgen. "Nee, ik ben niet verrast. Ik vind het van lef getuigen dat je zowel Grim als Mathijsen wegstuurt", reageert Maaskant tegenover VoetbalPrimeur.

'Onmogelijk hetzelfde blijven doen'
"Ik ben er absoluut geen voorstander van om mensen weg te sturen, maar als je er van de achttien wedstrijden één wint, kun je onmogelijk hetzelfde blijven doen. Laat ik duidelijk zijn dat ik op een afstandje sta en niet alles even goed kan beoordelen", benadrukt Maaskant, die in het verleden trainer was van Willem ll.

"Het resultaat is er niet, dus als je iets kunt doen om resultaat te brengen... Kijk maar naar PEC Zwolle, waar een trainerswissel (Dick Schreuder voor Art Langeler, red.) wel degelijk effect heeft gehad. Daar ziet de wereld er ineens heel anders uit. Maar er is ook een andere kant, want bij VVV is het na mijn vertrek niet veel beter gegaan. Eén keer winnen in achttien wedstrijden is wel heel weinig, er zijn trainers weggestuurd voor minder."

Dat ook Mathijsen plaats moet maken, heeft volgens De Telegraaf te maken met solidariteit richting Grim. Hij weigerde zijn hoofdtrainer te ontslaan. Maaskant daarover: "Als dat waar is, is het netjes van Mathijsen en sterk van de rvc."

Tekst gaat door onder afbeelding

'Harde maatregelen gevraagd'
De zoektocht van Willem ll naar een nieuwe trainer is inmiddels gestart. Die zal dingen moeten veranderen, zegt Maaskant. "Als je er nieuw instapt, moet het kussen opgeschud worden, zoals Hans Nijland altijd zei. Bij FC Groningen heb ik de hele kamer verbouwd, maar dat is wel wat er op dat moment gevraagd wordt. Resultaat vraagt om hardere maatregelen", zegt Maaskant, die ervaring heeft met crissituaties bij onder meer NAC Breda en Go Ahead Eagles. "Als nieuwe trainer moet je veeleisend zijn, zeker als interim-trainer. Dan kun je andere dingen vragen en heb je minder rekening te houden met de lange termijn."

De trainer en ESPN-analist houdt zijn hart vast voor het programma van Willem ll. De ploeg speelt zondag uit bij mede-degradatiekandidaat Fortuna Sittard en neemt het daarna op tegen AZ (thuis), Feyenoord (uit), Go Ahead Eagles (uit), Vitesse (thuis) en PSV (uit). "Het programma is niet makkelijk", zegt Maaskant met gevoel voor understatement. Gaat Willem ll het redden? Ja", zegt hij echter overtuigend. "Met de steun van het publiek zie ik het zeker goedkomen." Of hij zichzelf ziet als opvolger van Grim, wil Maaskant niet zeggen. "Daar hou ik me echt buiten, anders staat het morgen weer in de krant."