Hectische pot in Zwolle: Feyenoord  overwint achterstand na vuurwerkonderbreking

Hectische pot in Zwolle: Feyenoord overwint achterstand na vuurwerkonderbreking

13-03-2022 18:50 Laatste update: 18:53
245

Feyenoord heeft drie dagen na de eclatante Conference League-zege op Partizan Belgrado zijn derde plek in de Eredivisie verdedigd. Makkelijk ging het niet in Zwolle – waar Orkun Kökcü tegen een schorsing voor De Klassieker aan liep – maar na een tijdelijke onderbreking van de wedstrijd zorgde Cyriel Dessers alsnog voor verlossing: 1-2.

Feyenoord zag een paar uur voor de wedstrijd doelman Justin Bijlow uitvallen, waardoor Ofir Marciano de honneurs onder de lat waar moest nemen. De stadionclub zag al vroeg een treffer van Dessers afgekeurd worden, terwijl Reiss Nelson de eerste serieuze kans liet liggen. In het vervolg van de eerste helft gebeurde niet zo veel, maar vlak voor rust kwam de wedstrijd plotseling op zijn kop te staan. Bram van Polen kreeg de bal voor zijn voet en haalde ongenadig uit: de bal caramboleerde uiteindelijk via Luis Sinisterra over de lijn, maar het had er alle schijn van dat Van Polen met zijn kanonskogel voor de 1-0 had gezorgd.

Kort na rust kreeg Feyenoord een volgende klap, met De Klassieker in het verschiet: Orkun Kökcü kreeg na een overtreding op Kenneth Paal zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is geschorst voor de wedstrijd tegen Feyenoord. In de score kwam aanvankelijk ook geen verandering, maar bij het ingaan van het laatste kwart kwamen de gasten met een gelukje op 1-1. Yuta Nakayama toucheerde ongelukkigerwijs een inzet van tegenstander Sinisterra, waardoor Kostas Lamprou geen redding meer kon brengen.

De slotfase verliep buitengewoon hectisch. Eerst ontsnapte Maikel van der Werff na een opzichtige handsbal aan rood, ook tot verbazing van PEC. Daarna werd de wedstrijd gedurende tien minuten onderbroken, nadat er vanuit een vak met PEC-supporters vuurwerk op het veld werd gegooid. Feyenoord liet zich echter niet van de wijs brengen en sloeg vrijwel direct na terugkomst op het veld toe: Dessers draaide weg en krulde de 1-2 voorbij Lamprou.

PEC liet het er vervolgens niet bij zitten en zette aan voor een slotoffensief. De stormloop van De Blauwvingers leverde echter niets meer op: PEC had met een driepunter naar de veilige vijftiende plek kunnen klimmen, maar blijft laatste staan. Feyenoord kan opgelucht ademhalen en blijft derde, al kan AZ zondagavond weer op één punt komen.