Opties onder Oranje-lat beperkt: wie moet keepen tegen Denemarken en Duitsland?

Opties onder Oranje-lat beperkt: wie moet keepen tegen Denemarken en Duitsland?

17-03-2022 12:30 Laatste update: 12:30
69

Het Nederlands elftal kampt plots met een keepersprobleem nu Justin Bijlow dit seizoen niet meer in actie komt. De Feyenoorder is doorgaans de eerste keus van bondscoach Louis van Gaal, die ook niet kan beschikken over Jasper Cillessen en Remko Pasveer. Wie moet het Oranje-doel verdedigen in de oefenwedstrijden tegen Denemarken en Duitsland?

Mark Flekken (SC Freiburg)
Flekken lijkt de aangewezen persoon om Bijlow te vervangen. De 28-jarige Limburger is opnieuw aan een ijzersterk seizoen bezig bij SC Freiburg, waar hij in 24 Bundesliga-optredens 22 goals tegen kreeg en acht keer de nul hield. De bondscoach noemde hem niet voor niets 'een Van Gaal-keeper'. "Hij is ongelooflijk goed met zijn voeten, dat wil je niet weten."

Toen puntje bij paaltje kwam in november, koos Van Gaal echter toch voor Cillessen in de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. De oefeninterlands met Denemarken en Duitsland zouden het ideale moment kunnen zijn om de 1.95 meter lange Flekken nu wél te laten debuteren.

Tim Krul (Norwich City)
Norwich City is de hekkensluiter van de Premier League, maar de beschuldigende vingers wijzen zeker niet naar Krul. De 33-jarige keeper kreeg in zijn carrière met serieus blessureleed te maken, maar hij is fit en onomstreden op Carrow Road. Dat Krul al 45 tegentreffers slikte en slechts drie keer de nul hield, mag vooral toegeschreven worden aan het gebrek aan kwaliteit bij Norwich.

Krul bedankte in november nog voor Oranje vanwege de situatie bij zijn club, maar door de keepersproblemen is de kans groot dat hij dit keer terugkeert in de selectie. Met vijftien interlands, een heldenrol op het WK 2014 en deelname aan het EK 2020, is hij bovendien veruit de meest ervaren optie die Van Gaal tot zijn beschikking heeft.

Joël Drommel (PSV)
Drommel is in zijn eerste seizoen bij PSV zeker nog geen puntenpakker gebleken. De van FC Twente overgekomen sluitpost is regelmatig op een foutje te betrappen. Drommel moet zich duidelijk nog ontwikkelen, maar het is de vraag of Van Gaal daar een boodschap aan heeft.

Drommel kreeg in de Eredivisie 29 doelpunten om de oren in 24 optredens, terwijl hij zes keer de nul hield. Hij moest zelfs kortstondig zijn basisplaats afstaan aan Yvon Mvogo. Maar tegen FC Utrecht viel hij zondag eindelijk eens in positieve zin op. De kans dat hij straks onder de Oranje-lat staat lijkt klein, maar wellicht wil Van Gaal zien hoe Drommel zich staande houdt.

Marco Bizot (Stade Brest)
Bizot werd in zijn periode bij AZ nog regelmatig opgeroepen, maar sinds zijn transfer naar Stade Brest is hij uit beeld geraakt. In Frankrijk doet de 31-jarige Noord-Hollander het echter niet slecht. De 1.93 meter lange Bizot hield in 28 duels vijf keer zijn doel schoon, terwijl hij 42 doelpunten tegen kreeg.

Bizot behoorde niet tot de voorselectie, maar hij lijkt een serieuze optie als Van Gaal nóg een keeper ziet afhaken. In tegenstelling tot Flekken en Drommel speelde hij bovendien al eens een interland, het oefenduel met Spanje op 11 november 2020. Net als Krul maakte Bizot vorige zomer deel uit van de EK-selectie.

Weinig andere smaken
Door de afwezigheid van Bijlow, Cillessen, Pasveer en ook Maarten Stekelenburg, blijven er bijzonder weinig smaken over voor Van Gaal. Jeroen Zoet, die in het verleden elf keer het doel van Nederland verdedigde, is niet eens eerste keus bij Spezia. Sergio Padt is ook weleens in beeld geweest, maar keept nu in de Bulgaarse competitie bij Ludogorets. En Jong Oranje-doelman Kjell Scherpen blunderde er onlangs flink op los bij KV Oostende. Inter Miami-doelman Nick Marsman? Ook die is geblesseerd.

Definitieve selectie
Louis van Gaal maakt op vrijdag 18 maart zijn definitieve selectie bekend. Nederland oefent op zaterdag 26 maart tegen Denemarken in de Johan Cruijff Arena, drie dagen later komt ook Duitsland op bezoek in Amsterdam.