Uitgerekend Büttner bezorgt Vitesse volgende domper en RKC gouden punten

Uitgerekend Büttner bezorgt Vitesse volgende domper en RKC gouden punten

20-03-2022 18:36
44

Vitesse heeft na de onfortuinlijke Europese uitschakeling tegen AS Roma een nieuwe domper gekregen. Ondanks een snelle voorsprong werd er in eigen huis verloren van RKC Waalwijk: uitgerekend Alexander Büttner werd de matchwinner en bezorgde de Brabanders drie kostbare punten in de strijd tegen degradatie.

Vitesse moest donderdag in Rome diep gaan, miste drie dagen later onder meer Jacob Rasmussen en Matús Bero en startte met Alois Dominik Oroz en Yann Gboho. De ploeg van Thomas Letsch schoot echter uit de startblokken op de nieuwe Arnhemse grasmat. Maximilian Wittek bracht de bal in, Etienne Vaessen redde half en Loïs Openda gaf het laatste zetje: 1-0.

De gelijkmaker van RKC liet echter niet lang op zich wachten. Melle Meulensteen haalde van afstand uit en doelman Jeroen Houwen moest vissen, omdat de bal onderweg van richting werd veranderd: 1-1. Vitesse kreeg in het vervolg van de eerste helft nog een paar kansen en claimde tevergeefs een penalty, na een aanvaring tussen Vaessen en Openda.

Vroeg in de tweede helft was het echter RKC dat plotseling op voorsprong kwam. Jens Odgaard kwam op rechts door, Michiel Kramer liet de voorzet van de Deen slim lopen en Büttner knalde tegen zijn oude club de 1-2 voorbij Houwen. Dat was een van de laatste offensieve wapenfeiten van RKC, dat nog een treffer van Openda afgekeurd zag worden. Vitesse drukte constant, maar de bal viel maar niet goed voor de thuisploeg. Nikolai Baden Frederiksen schoot net over, Odgaard verzuimde in de counter de 1-3 te maken en Openda miste in de extra tijd een laatste kans.

Vitesse blijft, doordat concurrent FC Utrecht eerder op de dag verloor, zesde en mag alvast gaan toewerken naar de play-offs om Europees voetbal. RKC komt naast nummer dertien Heracles Almelo en staat nu vijf punten los van de degradatiestreep, in de wetenschap dat buurman en nummer zestien Willem II zondagavond AZ treft.