Na 16 jaar weer PSV-Ajax in De Kuip: 'Drie weken pauze, niet ideaal'

Na 16 jaar weer PSV-Ajax in De Kuip: 'Drie weken pauze, niet ideaal'

17-04-2022 07:00 Laatste update: 15-04-2022 12:23
18

De bekerfinale nadert, een mooie gelegenheid om terug te gaan naar het jaar 2006: Nederland was in de ban van Wuppies, Rood van Marco Borsato domineerde de hitlijsten, Oranje werkte zijn historische schoppartij tegen Portugal af én PSV en Ajax speelden de bekerfinale, net als dit seizoen. VoetbalPrimeur haalt met twee hoofdrolspelers herinneringen op aan de vorige editie van PSV-Ajax in De Kuip.

Op 7 mei 2006 sloten beide clubs een bijzonder seizoen af, met play-offs aan het einde van de reguliere competitie. PSV werd afgetekend kampioen, kon begin april al de platte kar op en had na de laatste speelronde drie weken om zich voor te bereiden op de bekerfinale. Ajax daarentegen werd teleurstellend vierde - op 24 punten van PSV - maar rekende in de play-offs af met Feyenoord en FC Groningen. Zo haalde Ajax alsnog de Champions League-voorrondes, waarna het meteen door kon naar De Kuip.

Tijdens de eindstrijd van de zogeheten Gatorade Cup zaten Danny Blind en Guus Hiddink voor het laatst als hoofdtrainer op de bank bij Ajax en PSV. Klaas-Jan Huntelaar - halverwege dat seizoen overgekomen van sc Heerenveen - opende de score, Michael Lamey maakte gelijk namens PSV. Arbiter Pieter Vink stuurde diezelfde Lamey en Ajacied Tomás Galásek na rust van het veld. Het leek, met tien tegen tien, uit te draaien op een verlenging, maar Huntelaar besliste vlak voor tijd anders en bezorgde Ajax de beker.

"Niet de beste voorbereiding"
Dat PSV zo lang naar de eindstrijd toe kon werken, is Lamey zestien jaar na dato nog bijgebleven. "Dat was niet de beste voorbereiding, denk ik. Wij waren op kamp gegaan, maar dat was ook niet fanatiek trainen, want je bent toch al kampioen", vertelt hij aan deze website. "Als je zelf langere tijd minder speelt, moet je op de trainingen een hoog niveau halen. Dat deden wij wel, hoor. Maar de wedstrijden ontbraken. En drie weken is wel lang." 

Ajax had zich dus net van de Champions League-voorrondes verzekerd en kon een matig seizoen toch nog afsluiten met een hoofdprijs. "PSV was de favoriet, die hoefden alleen op de bekerfinale te wachten. Maar voor ons was het heerlijk, we zaten in die mood van wedstrijden. Vooral als je twee keer van Feyenoord wint, door tegen FC Groningen, daarna meteen PSV, mooier kon niet", aldus Nourdin Boukhari. "We hebben tegen elkaar gezegd: we moeten wel met een prijs eindigen."

"Blind heeft alles uit de groep gehaald"
Extra saillant was dus dat beide trainers voor het laatst op de bank zaten: Hiddink nam na vier succesvolle jaren afscheid van PSV, Blind werd na de finale door Ajax bedankt voor bewezen diensten. "We wisten van tevoren al dat hij zou vertrekken", vertelt Boukhari. "Dat gaf hij ook al aan, dat er een nieuwe trainer voor de groep zou staan (Henk ten Cate, red.)."

De Ajacieden wilden Blind dolgraag een passend afscheid geven. "Hij heeft het goed gedaan als trainer, alles uit de groep gehaald. Wij als team hebben altijd in elkaar geloofd. Vanaf de play-offs hebben we tegen elkaar gezegd: we weten dit nu en we gaan weer hard werken met zijn allen. Als individu en als team stonden we ervoor, maar zeker ook voor Danny natuurlijk."

"Geweldige goal, moet ik eerlijk zeggen"
De wedstrijd zelf verliep gelijkopgaand. Na de openingsgoal van Huntelaar was het Lamey die PSV aan de gelijkmaker hielp. "Een geweldige goal, moet ik eerlijk zeggen", vertelt de toenmalige rechtsback. "Ik heb die goal nog op video, het was een hele rare hoek om vanuit te schieten, maar die bal bleef toch laag, dat was knap."

In de slotfase vloeiden de krachten echter weg bij PSV, dat dus al een tijdje niet meer in actie was gekomen. "Ik merkte het wel terug in de wedstrijd: de conditie die je voorheen had om het negentig minuten vol te houden, dat was nu zeventig minuten", aldus Lamey, die op dat moment ook zijn tweede gele kaart pakte, terwijl Ajax al met zijn tienen stond. "Pieter Vink had vlak daarvoor al rood gegeven en ging opeens met kaarten zwaaien. Ryan Babel kwam erin, fris en fruitig. En dat is niet de langzaamste speler hè? Ik stond verkeerd, ik moest hem tegenhouden: minimale overtreding, wel rood."

"Gewoon hard voor de goal leggen"
Terwijl Lamey de slotfase vanuit de Kuip-catacomben volgde, hielden de tien van PSV en de tien van Ajax elkaar in balans en leek een verlenging aanstaande. In de laatste minuut bereidde Boukhari - op de flank van Lamey - echter de winnende treffer van Huntelaar voor. "Ik weet nog dat ik de bal in mijn voeten kreeg, van Urby Emanuelson. Ik nam hem aan, Timmy Simons liep achter me aan. En ik dacht: gewoon hard voor de goal leggen, omdat ik wist dat Klaas-Jan altijd geil voor de goal komt", haalt hij het moment terug. "En gelukkig kwam hij net voor zijn man (Michael Ball, red.) en tikte hij hem binnen. Mooie goal, met een assist voor mij, mooi dat ik daar iets in heb betekend."

Voor de huidige assistent-trainer van Sparta bleek het achteraf zijn laatste wapenfeit als Ajacied, voordat hij naar het Franse Nantes vertrok. "Maar ik wist van tevoren nog niet dat ik weg zou gaan. Toen zaten we nog in contractonderhandelingen met Ajax en andere clubs. Maar het was een mooie afsluiter", vertelt Boukhari, die sowieso met voldoening terugkijkt op zijn vier jaren in Amsterdam. "Ik ging als jonge jongen van Sparta naar Ajax, voor mij was alles nieuw. Net geen kampioen geworden, maar wel de beker gewonnen. En de Champions League natuurlijk: voor mij was het ook een hoogtepunt, om zoveel wedstrijden in de Champions League te spelen, te scoren, de kwartfinale te halen. Allemaal mooie dingen, dat kan niemand van mij afpakken."

Lamey bleef na de finale nog één jaar bij PSV, dat de teleurstelling van de verloren finale snel verwerkte. "We waren een goede groep, hoor. We hebben samen veel bereikt, we steunden elkaar door dik en dun en we waren gewoon goed voor elkaar. Jammer, jongens. Hoort erbij, kan gebeuren, het is wat het is. We hielden er ook rekening mee dat we een paar weken niets gedaan hadden", aldus de meest besproken man van die finale in 2006. "De man van het doelpunt en de rode kaart? Wel mooi hè, dat je het allebei bent…"