Barça krijgt groen licht voor plan dat honderden miljoenen moet opleveren

Barça krijgt groen licht voor plan dat honderden miljoenen moet opleveren

16-06-2022 23:04 Laatste update: 23:12
140

FC Barcelona heeft een belangrijke stap gezet om de financiële positie van de club te verbeteren. Tijdens een buitengewone vergadering stemden de leden in met de verkoop van 49,9 procent van de licentie- en merchandise-afdeling van de club en 25 procent van de tv-rechten.

Voorzitter Joan Laporta hamerde donderdagavond op het belang van de verkoop. Volgens hem zou Barça anders niet eens het contract van toptalent Gavi kunnen verlengen, haalde hij als voorbeeld aan. De Catalanen hikken al langer tegen de strikte financiële regels in La Liga aan, maar met deze stap kan er plots flink wat geld binnen komen in Camp Nou.

"Als we aan deze twee hendels kunnen trekken, kunnen we weer competitief zijn", vertelde Laporta voor de stemming. "Barça is nu een Formule 1-auto zonder benzine, waarvan de motor in beslag is genomen. We hebben de auto nu weer opgestart, op deze manier kunnen we de club weer tot leven wekken."

Barcelona verwacht minimaal tweehonderd miljoen euro over te houden aan de verkoop van de aandelen in de licentie- en merchandise-afdeling, de zogeheten BLM-tak. Liefst 568 socio's stemden voor en slechts 65 leden waren tegen. Een ruime meerderheid bleek ook voor het verkopen van 25 procent van de tv-rechten voor de komende 25 jaar. Voor elke tien procent wil de club minimaal tweehonderd miljoen ontvangen.

Daarmee kunnen de Catalanen meer dan zeshonderd miljoen ophalen. Volgens Laporta kan Barça zodra de deals zijn gesloten weer 'normaal opereren'. Daardoor behoren ook inkomende transfers weer tot de mogelijkheden. De keerzijde is dat de Spaanse grootmacht op lange termijn inkomsten kan mislopen als de aandelen meer waard worden.