'Einde van een tijdperk': Henk de Jong stopt per direct als trainer SC Cambuur

'Einde van een tijdperk': Henk de Jong stopt per direct als trainer SC Cambuur

20-10-2022 14:07 Laatste update: 14:25
149

Henk de Jong stopt per direct als hoofdtrainer bij SC Cambuur. De oefenmeester doet een stap terug om gezondheidsredenen. Eind vorig jaar werd er een cyste in het hoofd van De Jong aangetroffen.

De Jong keerde afgelopen zomer terug. Inmiddels moet hij concluderen dat het toch niet gaat, meldt Cambuur via de officiële kanalen. Mede op doktersadvies heeft De Jong besloten zijn taken als trainer neer te leggen. De geboren Fries gaat zich volledig richten op zijn herstel. De kans is groot dat hij in een andere rol bij Cambuur blijft. 'De komende periode wordt benut om samen met de clubleiding een functie te zoeken die past binnen zijn mogelijkheden.'

Pascal Bosschaart en Martijn Barto nemen het stokje voorlopig over. Achter de schermen wordt er gezocht naar een geschikte opvolger voor De Jong. De Jong heeft op de clubsite gereageerd op zijn vertrek. "Voor veel mensen zal dit nieuws misschien als een verrassing komen, maar het is een besluit waar je natuurlijk lang en goed over nadenkt. Uiteindelijk is gezondheid het allerbelangrijkste en wat ik misschien nog wel belangrijker vindt is mijn verplichting richting de club, staf, spelers en supporters."

"We hebben er alles aan gedaan en geprobeerd, maar je moet ook eerlijk zijn en dit is gezien de situatie het beste voor iedereen", vervolgt hij. "Als hoofdtrainer van een Eredivisie-club krijg je geen tijd om volledig te herstellen en daar ga ik nu echt goed de tijd voor nemen. Daarna gaan we kijken wat de toekomst brengt, waarbij een andere rol binnen SC Cambuur zeker tot de mogelijkheden behoort."

De Jong was gedurende twee termijnen eindverantwoordelijke bij Cambuur. Hij heeft bijna alle clubrecords op zijn naam staan. Zo werd hij in 2012/2013, 2019/2020 en 2020/2021 kampioen van de Eerste Divisie. Daarbij behaalde hij in 2022 met een negende plaats de hoogste Eredivisie-eindklassering ooit met de club.