Spelersrapport Ajax: zware onvoldoendes Bergwijn en Tadic, Kudus lichtpuntje

Spelersrapport Ajax: zware onvoldoendes Bergwijn en Tadic, Kudus lichtpuntje

06-11-2022 18:55 Laatste update: 19:02
275

Ajax wist nog heel even de spanning terug te brengen, maar was verder onmachtig in de Eredivisie-topper tegen PSV. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de thuisploeg na de 1-2 nederlaag in de eigen Johan Cruijff Arena.

Remko Pasveer – 6: Hij kreeg twee treffers om de oren, maar daarin viel Pasveer weinig te verwijten. Hij had wel geluk dat de vrije trap van El Ghazi op de lat eindigde. In de opbouw werd hij bepaald niet geholpen door zijn teamgenoten.

Jorge Sánchez – 5: De Mexicaan stond voor de zware opgave om Cody Gakpo te bestrijden, maar bij de openingstreffer verzuimde hij in te grijpen. Met Sánchez en Bassey loopt de opbouw ook niet.

Juriën Timber – 6: Waar is de speler die vorig seizoen naar hartenlust indribbelde en overal bovenop zat? Van Mazraoui en Martínez naar zijn huidige kompanen, is voor de Oranje-verdediger een wereld van verschil.

Calvin Bassey – 5: Dat het aan de bal niet al te goed is, is bekend. Maar Bassey liet zich ook nog eens veel te makkelijk kloppen door De Jong bij de 0-1. Tegen zijn oude club Rangers ging het beter, dit keer was het weer onzeker.

Devyne Rensch – 5,5: Hij viel goed in tegen Rangers en mocht ten koste van Daley Blind blijven staan. Rensch wisselde goede met mindere momenten af. Op de zwervende Simons had hij niet altijd het juiste antwoord, maar door de penalty ging terecht een streep.

Edson Álvarez – 6,5: Liep onnodig hard door na de charge van Obispo kort voor rust, maar Makkelie deed het af met een gele kaart. Álvarez ging duidelijk voorop in de strijd. Hij had ook een goed passje op Bergwijn, was gevaarlijk met een schot van afstand en testte Benítez in de spannende slotfase.

Steven Berghuis – 6,5: Berghuis liet zich uitzakken naast de centrale verdedigers en had een paar mooie openingen in huis. De spelmaker was echter de enige met voetballend vermogen achter de bal en kon dat ook niet bolwerken.

Mohammed Kudus – 7: Ook als nummer 10 was Kudus bedrijvig. Fysiek bleek de Ghanees zelf met Sangaré te kunnen wedijveren. Hij zag een omhaal geblokt worden en trof de paal, waardoor hij ook de meest dreigende Ajacied was.

Steven Bergwijn – 4,5: Op rechtsbuiten wordt de angel uit zijn spel gehaald. Hoewel, na rust kon hij het ook niet waarmaken vanaf zijn favoriete plek. Bergwijn is minder dreigend en flitsend dan aan aan het begin van het seizoen. Een flinke vormdip richting het WK.

Brian Brobbey – 5: Vocht verbeten duels uit met zijn bewakers en dat was ook vrijwel de enige manier om zich nog te laten gelden. Brobbey werd weinig in stelling gebracht en kreeg nauwelijks bruikbare ballen. Dat zat hem dwars.

Dusan Tadic – 4,5: Het is een pijnlijke constatering: ondanks een aankoop van dik 30 miljoen en de aanvoerder, was Ajax vrijwel vleugellam. Tadic kon het verschil niet maken deze topper en na Blind zullen ook de vragen over zijn houdbaarheidsdatum toenemen.

Invallers
Kenneth Taylor – x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Davy Klaassen - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Lorenzo Lucca – x: Bracht de spanning terug, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Alfred Schreuder – 4,5: De keuze om Mohammed Kudus voor het eerst op tien te zetten pakte prima uit. Of Blind slachtofferen het beste idee was, is de vraag. Rensch was niet de minste Ajax-verdediger, maar er bleef heel weinig voetbal over achterin. De Amsterdammers speelden een zeer matige topper.

Lees ook het spelersrapport van PSV!