Sneijder hoort verhaal Berghuis: 'Van Gaal speelt psychologisch spelletje'

Sneijder hoort verhaal Berghuis: 'Van Gaal speelt psychologisch spelletje'

18-11-2022 21:25 Laatste update: 20-11-2022 11:24
53

Bondscoach Louis van Gaal speelt een 'psychologisch spelletje' met de spelers van het Nederlands elftal. Dat concludeert Wesley Sneijder op basis van teksten van Steven Berghuis op de persconferentie. Die vertelde dat Van Gaal hem in april al geappt had met de vraag of hij klaar was om wereldkampioen te worden.

"Dat kwam wel aan", vertelde Berghuis, die Van Gaal sterkte wenste met het herstel van zijn ziekte. "Dat is heel belangrijk wat hij zegt: dat komt wel aan", zegt Sneijder bij Veronica Offside. "Dat is ook Van Gaal, een psychologisch spelletje dat hij met zijn spelers speelt. Hij vertelt het hem in april al: jij bent erbij. Dat wil je terugbetalen op elk moment dat het kan. Kijk naar de laatste periode: Berghuis is een van de weinigen die overeind is gebleven. Bergwijn ook, inderdaad. Hij voelt een positieve vibe en heeft altijd het vertrouwen gevoeld van de bondscoach. Door dat ene berichtje. Dat doet Van Gaal bewust, hij stuurt het niet zomaar."

Sneijder werd zelf ook geprikkeld door Van Gaal. De bondscoach vertelde ooit dat hij allesbehalve zeker was van een plek in de WK-selectie vanwege zijn vorm en fitheid. "Het heeft mij ook wat gedaan, bij Berghuis precies hetzelfde. Daarom ben ik er heilig van overtuigd dat Berghuis tegen Senegal gaat spelen", zegt Sneijder.

Sneijder snapt echter niet waarom Van Gaal hoog van de toren blaast door te stellen dat Nederland voor de wereldtitel gaat. "Ik hoop dat we heel ver komen, maar laten we het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. Ik vind het apart dat hij dat nu al uitspreekt. Als je bondscoach van Brazilië bent, mag je dat wel roepen."

Andy van der Meijde vraagt zich af of Van Gaal dat niet bewust doet om zijn spelers te motiveren door het ultieme doel voor te houden. "Het doet ook iets met de tegenstanders", zegt Sneijder. "Senegal ziet dat ook. Vroeger werd het groot opgehangen in de kleedkamer als een tegenstanders iets zei. Het kan tegen je werken. Blijf gewoon rustig en laat het op je afkomen."