Marokko-uitblinker Amrabat: van Ten Hag-wingback tot doelwit van Europese top

Marokko-uitblinker Amrabat: van Ten Hag-wingback tot doelwit van Europese top

07-12-2022 13:30
18 Reacties

Lars Teunissen

Sofyan Amrabat is geboren in Huizen en speelde tot zijn 22ste in Nederland. Nooit brak hij écht door in de Nederlandse top, maar anno 2022 is hij dé uitblinker bij Marokko op het WK. Wat ligt ten grondslag aan de sterke ontwikkeling van Amrabat? VoetbalPrimeur zoekt naar het antwoord.

De WK-stunt tegen Spanje zorgde voor mooie beelden: Amrabat - normaal niet emotioneel - stond in tranen de pers te woord. "Ik ben zo trots op iedereen...", zei hij tegen de NOS. Het meespelen van de controleur stond daags voor het duel nog op de tocht. "Gisteren (maandag, red.) heb ik er tot laat aan gewerkt met de fysio. Ik heb met een spuit gespeeld. Ik kon de jongens niet in de steek laten."

Doorbraak onder Ten Hag
Die hardheid kweekt Amrabat in zijn jeugdjaren. "Bij ons thuis was er maar één de baas: mijn vader. Een regime wil ik het niet noemen, maar streng was het wel", zei hij ooit tegen Voetbal International. Via zijn amateurclub Zuidvogels gaat hij in 2007 naar de jeugdopleiding van FC Utrecht. Zijn doorbraak laat, volgens Amrabat zelf, lang op zich wachten. Als Erik ten Hag in 2015 trainer wordt, is de middenvelder nog niet in beeld voor een basisplaats in de hoofdmacht. Aan het einde van het seizoen 2015/2016 maakt hij zijn eerste minuten, nota bene als wingback. "Ik dacht: Ik heb zó lang gewacht. Al stelt-ie me op als keeper, ik wil spelen."

In de zomer van 2016 grijpt Amrabat zijn kans. "Sindsdien ben ik er niet meer uit geweest. Eerlijk gezegd wist ik gewoon dat het mijn jaar ging worden." Op dat moment al – Amrabat was net twintig – heeft hij zijn ambities scherp. "Ik wil de absolute top bereiken. Of ik er goed genoeg voor ben, zien we later wel, maar ik stop er in ieder geval alles in."

Mislukte avonturen
De weg naar de absolute top leidt hem langs Feyenoord. Zijn tijd in Rotterdam-Zuid blijft beperkt tot één seizoen. In een voor hem teleurstellend jaar komt hij tot elf basisplaatsen in de Eredivisie, twee goals en twee assists. "Ik kwam in een ploeg die kampioen was geworden. Ze hadden een zeer sterk middenveld met het blok El Ahmadi-Vilhena. En Toornstra schoot ze uit alle standen raak. Ik wist dat ik de concurrentie moest aangaan. Dat heb ik vanaf dag één gedaan, ik heb keihard gewerkt", vertelt Amrabat in 2019 bij FOX Sports.

'Keihard werken' zijn woorden die een rode draad vormen door de carrière van Amrabat. 'Ongeduld' ook. Na één seizoen Feyenoord vertrekt hij al naar Club Brugge. Ook zijn periode in België blijft beperkt tot slechts een jaar, waarin hij tot dertig optredens komt. "Hij kwam van Feyenoord in de veronderstelling dat hij bij Club de grote man ging worden", zei Rudi Colley, destijds assistent-trainer bij Blauw-Zwart, tegen Het Belang van Limburg.

"Op den duur werd dat negatief. Samen met Arnaut Danjuma vormden ze een apart duo in de groep. Danjuma speelde ook niet en hun negatieve houding nam de overhand. Het was niet meer houdbaar. Ze zijn na dat seizoen dan ook allebei vertrokken." Amrabat vertrekt naar Hellas Verona, waar zijn carrière tot wasdom komt. De Serie A blijkt hem goed te liggen. Waar hij in de Eredivisie niet uitblinkt in fysieke kracht, weet bij Hellas trainer Ivan Juric de juiste snaar te raken.

De weg omhoog
Juric geeft Amrabat vertrouwen, speeltijd en stelt hem als controlerende middenvelder op. "Toen is 'ie ontploft", vertelde zijn broer Nordin Amrabat onlangs aan de NOS. "Il Mostro begonnen ze hem in Italië te noemen. 'Het Monster'." In de achtste finale tegen Spanje wint Amrabat al zijn persoonlijke duels. Geen enkele andere speler in die wedstrijd kan dat ook zeggen.

In de zomer van 2020 strijkt Amrabat neer bij Fiorentina. Ook in Florence is Amrabat in zijn debuutseizoen ongeduldig. Volgens trainer Vincenzo Italiano kan de middenvelder niet aan zijn torenhoge verwachtingspatroon voldoen, waardoor Amrabat zijn vertrouwen verliest. Toch krabbelt hij op, wordt hij in zijn tweede seizoen belangrijk en verdient hij een vaste plaats bij het Marokkaanse elftal. Waar velen het lot van Marokko op het WK in handen van sterspelers Hakim Ziyech en Achraf Hakimi hadden gelegd, blijkt Amrabat tot dusver de grote man.

Een WK kan deuren openen voor een mooie transfer. Dat Amrabat zich in de kijker heeft gespeeld bij grote Europese clubs, staat vast. Liverpool en Tottenham Hotspur zouden al interesse hebben. Of de absolute top ook toehapt, is afwachten. Pas dan heeft Amrabat zijn doel bereikt.