Van Gaal reageert op akkefietje met Messi: 'Verkeerd geïnterpreteerd'

Van Gaal reageert op akkefietje met Messi: 'Verkeerd geïnterpreteerd'

15-12-2022 12:22 Laatste update: 12:46
85

Het Nederlands elftal kreeg wereldwijd aandacht voor de vernuftige vrije trap waaruit Wout Weghorst de 2-2 maakte in het WK-duel met Argentinië. Volgens bondscoach Louis van Gaal was het idee oorspronkelijk echter niet bedacht voor Weghorst, maar voor Memphis Depay.

De spits van Besiktas groeide uit tot de hoofdrolspeler, omdat Memphis al was gewisseld. "De opzet was voor Memphis", begint Van Gaal in gesprek met Mundo Deportivo. "Hij beweegt perfect met zijn rug richting het doel van de tegenstander en moest een schijnbeweging naar links maken om vervolgens met rechts af te maken."

Na die sensationele gelijkmaker ging het in de strafschoppenserie alsnog mis voor Oranje, dat daardoor strandde in de kwartfinale van het WK. Het was een bittere pil voor Van Gaal, die in aanloop naar het toernooi veel aandacht besteedde aan strafschoppen. "We oefenden penalty's op elke training. Van Dijk maakte ze allemaal." Op het moment suprême miste de aanvoerder echter.

Van Gaal gaat ook in op het optreden van de Spaanse arbiter Antonio Mateu Lahoz. "De hele wedstrijd praatte hij met de spelers van Argentinië en maakte hij vrienden bij de Argentijnen, terwijl hij met ons niet sprak." De Nederlandse coach vindt ook de statistieken moeilijk uit te leggen: hij floot voor dertig overtredingen van het Nederlands elftal, tegenover vijftien van Argentinië. "Dat rijmt niet met de hardheid van beide teams."

Akkefietje met Messi
Van Gaal werd na afloop stevig aangepakt in Argentinië. Lionel Messi zocht hem zelfs op na het laatste fluitsignaal. "Ik bekritiseerde Messi helemaal niet, ik merkte gewoon op dat we er in 2014 in slaagden hem uit te schakelen door te voorkomen dat de bal bij hem kwam. Maar de Argentijnse pers heeft het verkeerd geïnterpreteerd."