Doemscenario's Barça na corruptie-aanklacht: CL-uitsluiting of opheffing club

Doemscenario's Barça na corruptie-aanklacht: CL-uitsluiting of opheffing club

10-03-2023 19:55 Laatste update: 21:49
124

Er hangt FC Barcelona een gigantische straf boven het hoofd. De Spaanse grootmacht werd vrijdag aangeklaagd in een corruptieschandaal. In het ergste geval houdt de club op met bestaan.

Vrijdag werd bekend dat de openbaar aanklager in Catalonië Barcelona aanklaagt vanwege betalingen aan het adres van José Maróa Enriíquez Negeira. Hij was op het moment van de transacties voorzitter van de technische scheidsrechterscommissie van Spanje. 

Volgens Marca bestaat het scenario dat Barcelona door de UEFA uit de Champions League kan worden geweerd. In artikel vier van het competitiereglement staat namelijk dat clubs geweigerd kunnen worden als ze op wat voor manier dan ook deel hebben genomen aan het illegaal beïnvloeden van wedstrijden, en dat de UEFA het recht heeft om deze straf uit te delen. 

Er bestaat nog een donkerder scenario voor Barcelona, mocht de zaak daadwerkelijk voor de rechter komen. Voor corruptie kan een rechter uit Spanje namelijk besluiten om het bedrijf in z’n geheel op te heffen, weet Relevo. Dat zou het einde van de club betekenen. Het is een zeer extreem geval en onwaarschijnlijk, maar dus niet uitgesloten. Josep Maria Bartomeu, Sandro Rosell en Negreira zouden eventueel in de cel kunnen belanden.