Ongelofelijk: extra CL-ticket is binnen, zelfs Frankrijk moet in achtervolging

Ongelofelijk: extra CL-ticket is binnen, zelfs Frankrijk moet in achtervolging

13-04-2023 22:55 Laatste update: 23:02
299
Author profile picture

Nordin 't Hart

De datum 13 april 2023 gaat de geschiedenisboeken van het Nederlandse voetbal in. Het is 'ons' namelijk, na een maandenlange en helse strijd, definitief gelukt: de zesde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst is officieel binnen. Na een spannende Europese avond is dat een enorm feest waard.

Het is inmiddels algemeen bekend dat Nederland met Portugal heeft gestreden om de zesde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Nederland heeft al een tijdje een flinke voorsprong op de concurrent. Een maand geleden deelden we zelfs bijna de genadeklap uit aan de Zuid-Europeanen. Sporting Portugal wist Arsenal na strafschoppen echter uit de Europa League te knikkeren, waardoor de Portugese executie werd uitgesteld.

Deze eerste week met Europese kwartfinales begon met geweldig nieuws voor Nederland. Benfica ging in de Champions League met 0-2 onderuit. Doordat Feyenoord twee dagen later stuntte tegen AS Roma en Sporting Portugal juist verloor van Juventus, kan er feest gevierd worden: Portugal kan ons nu met geen mogelijkheid meer achterhalen op de coëfficiëntenlijst.

Dat biedt een mooi moment om even terug te blikken. Nog geen zes jaar geleden bevond ons land zich nog in een coëfficiëntencrisis: we zaten in de grijze middenmoot op de coëfficiëntenlijst en we waren ons directe Champions League-ticket zelfs kwijt. Nu hebben we Portugal officieel verslagen, zijn we de zesde competitie van Europa en krijgen we drie Champions League-tickets: twee directe en één voor de voorronde. Dit was een scenario waar we al bijna twee jaar van dromen en nu is de eindstreep bereikt. Een historisch moment waar het hele Nederlandse voetbal enorm trots op mag zijn.


Net als Feyenoord mag de gehele Eredivisie een groot feest gaan vieren.

Wat gaat er nu concreet veranderen voor de Eredivisie?
Dit thema hebben we al een aantal keer behandeld, maar met alle liefde nemen we de aanstaande en historische veranderingen nog eens door. De nummers één en twee van het volgende Eredivisie-seizoen plaatsen zich dus voor de groepsfase van de Champions League. De nummer drie mag de voorronde van het miljardenbal in. Ook zal er een zesde Eredivisie-club Europa in mogen. De subtop van Nederland profiteert dus ook direct van deze mijlpaal.


Wat nu voor Nederland op de coëfficiëntenlijst?
Na dit historische hoogtepunt stopt het nog niet voor Nederland. Het is namelijk de bedoeling dat we langer dan één seizoen gaan genieten van onze verbeterde Europese tickets. Daardoor zijn goede resultaten van Feyenoord en AZ nog steeds meer dan welkom: die punten tellen de komende jaren namelijk nog mee. Als we even kijken naar volgend seizoen, is het al duidelijk dat we met een grote voorsprong op Portugal gaan beginnen aan de cyclus 2019-2024.

Er lonkt daarnaast echter nog meer: op de coëfficiëntenlijst van volgend seizoen staat Nederland nu zelfs vijfde. Door onze goede prestaties en de slechte resultaten van de Ligue 1-clubs zijn we Frankrijk nu voorbij in de nieuwe cyclus. Daarbij moet wel gezegd worden dat Frankrijk meer bonuspunten ontvangt dan Nederland als het volgende seizoen start. Die zijn nu nog niet meegerekend. Toch geeft dit maar aan dat de Eredivisie over een jaar gewoon de vijfde competitie van Europa kan worden.

Tekst gaat verder onder de video

Nederland moet er nog meer dan een jaar voor blijven presteren, maar als het lukt om Frankrijk in de volgende cyclus achter ons te houden, dan gaan er écht historische dingen gebeuren in de Eredivisie. Tegen die tijd geldt de nieuwe opzet van de Champions League al, waardoor de nummer vijf van de coëfficiëntenlijst drie directe startbewijzen voor het miljardenbal krijgt. Het zou natuurlijk ongelofelijk zijn als de Eredivisie aan de haal gaat met die tickets.

Conclusie
Het is nu zaak om te genieten van deze geweldige Nederlandse prestatie. Zelden heeft een land zo'n bizarre opmars in kunnen zetten op de coëfficiëntenlijst. Dat de toekomst er ook enorm, maar dan ook enorm rooskleurig uitziet, is een geruststelling: wat zou het namelijk mooi zijn als deze Nederlandse glorie nog kan voortduren...

De posities rondom Nederland op de huidige coëfficiëntenranking
5. Frankrijk 61.164 (12.583) (1/6)
6. NEDERLAND 59.300 (12.900) (2/5) 
7. Portugal 55.882 (12.166) (2/6) 

De posities rondom Nederland op de coëfficiëntenranking vanaf volgend seizoen
5. NEDERLAND 50.700
6. Frankrijk 50.580
7. Portugal 44.816