The Guardian komt met onthulling: Abramovich nam Vitesse over

The Guardian komt met onthulling: Abramovich nam Vitesse over

29-03-2023 15:20 Laatste update: 15:47
213

Roman Abramovich heeft Vitesse een bedrag van 117 miljoen euro geleend. Dat blijkt uit documenten die de Engelse krant The Guardian in heeft gezien. De betrokkenheid van Abramovich bij Vitesse werd altijd stellig ontkend, maar er zou toch meer aan de hand zijn geweest.

Volgens The Guardian heeft Abramovich in het geheim de overname van Vitesse gefinancierd. Dat was in de periode dat de steenrijke Rus ook eigenaar was van Chelsea. De informatie komt uit de zogeheten Oligarch-bestanden, een dossier met gelekte gegevens die afkomstig zijn van dienstverlener MeritServus, dat op Cyprus gevestigd is. Abramovich zou tot 2015 in ieder geval 117 miljoen euro in Vitesse gepompt. De bedragen stroomden door diverse offshore bedrijven zoals Belize en de Maagdeneilanden. 

Toen Merab Jordania het in 2010 voor het zeggen kreeg bij Vitesse werd de betrokkenheid van Abramovich ook al vermoed, maar dat werd door Jordania ontkend. Die stelde dat Abramovich slechts een vriend was. Even later namen Alexander Chigirinskyi en Valery Oyf het over in Arnhem en werd weer naar Abramovich gewezen, maar nooit kon hard worden gemaakt dat hij betrokken was. Nu blijkt hij achter de schermen wel degelijk een hoofdrol te hebben gehad.

De 117 miljoen euro is een monsterbedrag voor Vitesse, wiens omzet in het seizoen 2014/2015 slechts veertien miljoen euro bedroeg. Achteraf bleek uit de jaarcijfers dat de club gered werd door de eigenaren, die financieel steeds bijsprongen wanneer dat nodig was.

Vitesse huurde over een bepaalde periode meerdere spelers van Chelsea, die in Arnhem konden rijpen, waaronder Mason Mount, Lewis Baker en Nemanja Matic.