Gündogan schiet City naar FA Cup-winst, Ten Hag met lege handen uit Wembley

03-06-2023 17:59 Laatste update: 18:21
127

Manchester City heeft zaterdagmiddag de FA Cup gewonnen door op Wembley met 2-1 te winnen van stadsgenoot Manchester United. Ilkay Gündogan was de grote man bij The Citizens.

Na een lange bal naar voren komt de bal van het hoofd van Victor Lindelöf voor de rechter van Gündogan. De aanvoerder haalt uit met een volley en de bal vliegt van zo'n 22 meter afstand schitterend in de kruising. Het is het snelste doelpunt ooit in de FA Cup-finale: Gündogan had slechts dertien seconden nodig voor de openingstreffer. Niet veel later krijgt Manchester City de kans om de voorsprong te verdubbelen via een kopbal van Rodrygo, maar David de Gea kon de bal nog redden.

Door een korte blessurebehandeling van De Gea in minuut 25, die last leek te hebben van zijn enkel, had Erik ten Hag de kans om zijn spelers toe te spreken. Drie minuten later legt de scheidsrechter de bal op de stip omdat Jack Grealish hands maakte. Fernandes stuurde Ortega de verkeerde kant op, waardoor City voor het eerst dit toernooi een tegendoelpunt kreeg.

Ook na rust is het Ilkay Gündogan met wederom een snelle goal. Kevin de Bruyne legt de bal vanuit een vrije trap perfect neer op de rand van het strafschopgebied, waarna Gündogan in één keer uit kan halen. In minuut 71 maakt de Duitser zelfs een hattrick maken, echter gaat de vlag omhoog: buitenspel.

Wout Weghorst mocht een kwartier voor het fluitsignaal proberen om Manchester United op gelijke hoogte te zetten, echter slaagde hij er niet in om de bal tussen de palen te krijgen. Ook Nathan Aké kreeg in de slotfase Pep Guardiola speelminuten van trainer. Hij verving Jack Grealish.

Manchester United sluit door de nederlaag het seizoen af met één prijs. Volgend seizoen zal het team van Ten Hag zich melden in de Champions League. Manchester City daarentegen gaat op jacht naar de treble en speelt op 10 juni de finale van het miljardenbal.