Absoluut ongekend: Antwerp kampioen door goal in blessuretijd van Alderweireld

04-06-2023 20:29 Laatste update: 20:35
199

Royal Antwerp is kampioen van België na een laatste speeldag die niet met woorden te beschrijven is. De ploeg van Mark van Bommel leek de landstitel uit handen te hebben gegeven, maar door een goal in de blessuretijd en een erg late overwinning van Club Brugge pakt Antwerp de dubbel.

Vorige week kon het Antwerp van Van Bommel al kampioen van België worden, maar toen gooide een late goal van Union Sint-Gillis roet in het eten. Op bezoek bij Genk kreeg de Nederlandse coach een herkansing: een overwinning was sowieso genoeg om als eerste te eindigen in de Belgische Pro League. Antwerp begon scherp aan de kampioenswedstrijd: in het eerste kwartier kwam het al tot wat goede mogelijkheden, maar dat leverde niet de 0-1 op.

Vlak voor rust was het juist raak aan de andere kant: na onhandig balverlies van Antwerp lukte het Genk om er snel uit te komen, waar Tolu Arokodare van profiteerde: hij werkte een teruggetrokken voorzet tegen de touwen en bezorgde Van Bommel en co. daarmee de nodige kopzorgen. Zo stond het bij rust 1-0.

Aan het begin van de tweede helft kreeg Antwerp meteen weer een tik te verwerken: toen werd duidelijk dat Union op voorsprong kwam tegen Club Brugge. Daardoor moest Antwerp op dat moment nog twee keer scoren. Toch zorgde Gyrano Kerk na een klein uur spelen weer voor geloof bij The Great Old: de Nederlander schoof de bal van dichtbij in het doel van Genk, waardoor Antwerp nog één goal verwijderd was van de titel.

Een kwartier later, in de 75ste minuut, leek Royal Antwerp de genadeklap te krijgen: Bryan Heynen maakte de 2-1 voor Genk. De landstitel leek toen naar Union te gaan, maar zij verloren in de blessuretijd plotseling van Club Brugge. Daardoor was het even feest bij Genk, dat virtueel kampioen was.

In de blessuretijd gebeurde echter het ondenkbare: Alderweireld schoot Antwerp op gelijke hoogte, waardoor het nu kampioen van België is. Doordat Union nog laat de overwinning weggaf bij Club Brugge, had Antwerp plots genoeg aan een remise. Door de bizarre ontknoping is Antwerp voor het eerst sinds ruim vijftig jaar tijd weer kampioen van België. Nu wacht een groot feest op Van Bommel en Overmars.