'Finaleduel' Jong Oranje onder de loep: deze scenario's kunnen zich voltrekken

'Finaleduel' Jong Oranje onder de loep: deze scenario's kunnen zich voltrekken

27-06-2023 10:00
11

Jong Oranje heeft door het gelijkspel tegen Jong Portugal kwalificatie voor de kwartfinales op het EK O21 nog volledig in eigen hand. Met welke scenario's moet bondscoach Erwin van de Looi allemaal rekening houden? VoetbalPrimeur blikt vooruit op een wellicht zeer spannende voetbalavond, die zomaar eens beslist zou kunnen worden op basis van de hoeveelheid gele en/of rode kaarten. 

Jong Oranje stevende afgelopen zaterdag lange tijd af op een nederlaag, maar sleepte dankzij Brian Brobbey alsnog een punt uit het vuur. Daardoor staan Van de Looi en co. na twee wedstrijden op twee punten, net als de leeftijdsgenoten van België. Jong Georgië is koploper in Groep A, met vier punten. Jong Portugal staat vierde met slechts één punt. 

Dinsdagavond om 18.00 uur werkt Jong Oranje zijn laatste groepswedstrijd af, tegen Jong Georgië. Bij een overwinning op de mede-organisator van het EK plaatsen de Nederlandse talenten zich voor de kwartfinales. Een gelijkspel kan ook nog een deurtje openen, maar bij een nederlaag is het hoe dan ook einde verhaal. 

Een blik op onze zuiderburen
Mocht het duel met Jong Georgië in een gelijkspel eindigen, dan is Jong Oranje afhankelijk van het resultaat bij Jong Portugal - Jong België. Als Jong België óf Jong Portugal wint, dan ligt Jong Oranje (bij een gelijkspel tegen Jong Georgië) uit het toernooi. Als onze zuiderburen gelijkspelen tegen de Portugezen, is er weer hoop voor Jong Oranje. 

Jong België staat momenteel op basis van de hoeveelheid gemaakte doelpunten (twee) boven Jong Oranje (één). Als zowel Jong België als Jong Oranje komende dinsdag gelijkspeelt, dan plaatst het land met de meest gescoorde doelpunten zich voor de kwartfinales, achter groepswinnaar Jong Georgië.

Het scenario bij een gelijke stand
Er ligt nog een scenario op de loer. Als Jong Oranje en Jong Georgië bijvoorbeeld met 2-2 gelijkspelen, en Jong Portugal - Jong België in 1-1 eindigt, dan staan Jong Oranje en Jong België na drie gespeelde wedstrijden beiden op een doelsaldo van drie om drie. Als dat scenario zich voltrekt, dan wordt er gekeken naar het aantal gele en rode kaarten. Een rode kaart óf twee gele kaarten leveren drie strafpunten op, een gele kaart één strafpunt. Het land met de meeste strafpunten is dan uitgeschakeld. 

Jong Oranje en Jong België hebben op dit moment allebei zes gele kaarten. Rode kaarten zijn vooralsnog niet gevallen in Groep A. In het geval dat Jong Oranje en Jong België dinsdagavond na het laatste fluitsignaal hetzelfde doelsaldo én evenveel strafpunten hebben, dan werpt de UEFA een blik op de coëfficiëntenlijst. Die spreekt in het voordeel van de ploeg van Van de Looi. Zij staan zesde, België bekleedt de achtste plaats. In dat geval plaatst Jong Oranje zich dus voor de kwartfinales.