Bekerwinnaar, ren-je-rot en 'nieuwe Højlund': dit is PSV-opponent Sturm Graz

Bekerwinnaar, ren-je-rot en 'nieuwe Højlund': dit is PSV-opponent Sturm Graz

08-08-2023 19:00 Laatste update: 19:00
72

De eerste tegenstander van PSV op weg naar het hoofdtoernooi van de Champions League is Sturm Graz. De club van Kjell Scherpen moet in de derde voorronde een halt worden toegeroepen. VoetbalPrimeur introduceert de Oostenrijkers.

Club: Sturm Graz
Trainer: Christian Ilzer
Stadion: Merkur Arena (capiciteit: 16.364)
Bijnaam: Die Schwoazn Blackies

PSV speelt eerst thuis (8 augustus) en moet een week later de klus klaren in Graz (15 augustus). Oostenrijk is geen onbekend terrein voor de ploeg van trainer Peter Bosz. In juli vond het trainingskamp van de club plaats in Windischgarsten.

Drievoudig kampioen Sturm Graz werd het afgelopen seizoen tweede in de Oostenrijkse Bundesliga, zeven punten achter Red Bull Salzburg. Wel veroverden Die Schwoazn Blackies de beker. In de EuroClubIndex staat de club op de 111e plaats.

Ruim anderhalf jaar geleden troffen PSV en Sturm Graz elkaar in de groepsfase van de Europa League. De Eindhovenaren waren duidelijk een maatje te groot en wonnen zowel thuis (2-0) als uit (1-4). Genoeg om de groepsfase te overleven, was het niet. Real Sociedad en AS Monaco veroordeelden de Eindhovenaren tot de Conference League.

Voor PSV wordt het de derde poging op rij om door te dringen tot het miljardenbal, nadat hij misging tegen Benfica (2021) en Rangers FC (2022). Voor Sturm Graz strandden de laatste vier pogingen. De Oostenrijkse club bereikte alleen in 1998/1999, 1999/2000 en 2000/2001 de groepsfase van de Champions League.

Speelstijl
Met Christian Ilzer heeft Sturm Graz een trainer die al drie jaar aan het roer staat. Hij kiest het liefst voor een 4-4-2-opstelling met een ruit op het middenveld. Het betere ren- en vliegwerk is wel aan de Oostenrijkers besteed: PSV kan zich opmaken voor een wedstrijd die op en neer zal gaan. Ook is het oppassen bij vrije trappen en corners. Geen club in Oostenrijk scoort zo vaak uit standaardsituaties.

Blikvanger(s)
Vanuit Nederlands oogpunt is Kjell Scherpen de grote blikvanger bij Sturm Graz. De oud-keeper van FC Emmen, Ajax en Vitesse kwam deze zomer op huurbasis over van Brighton. Echt opletten wordt het met name voor twee aanvallers: Manprit Sarkaria en Szymon Wlodarczyk.

Sarkaria is een beweeglijke aanvaller, die Sturm Graz drie maanden geleden met twee goals naar de bekerwinst schoot. Hij scoorde 22 keer in 59 wedstrijden en mag zich sinds kort Oostenrijks international noemen.

Wlodarczyk is ook een aanvaller, uit Polen. Sturm Graz weekte hem deze zomer voor twee miljoen euro los bij Gornik Zabrze. Zijn eerste optredens in Oostenrijk waren veelbelovend. Hij wordt gezien als de opvolger van Rasmus Højlund, die vorig jaar Graz verliet, veel indruk maakte bij Atalanta Bergamo en nu voor 85 miljoen naar Manchester United is vertrokken.

Emanuel Emegha (ex-Sparta) was tot voor kort ook een bekend gezicht in de Sturm Graz-selectie. De twintigjarige spits werd vorige maand verkocht aan Ligue 1-club RC Strasbourg voor dertien miljoen euro.

Goed om te weten
Sturm Graz speelt de laatste jaren regelmatig tegen Nederlandse clubs. Vorig seizoen was Feyenoord de tegenstander in de Europa League, terwijl voor Ajax het historische 'Champions League-seizoen' in 2018 begon met een tweeluik tegen de Oostenrijkers. Mocht PSV nu afrekenen met Sturm Graz, dan wachten nog de play-offs.