Oranje zet monsterscore neer en gaat als groepswinnaar naar achtste finale WK

01-08-2023 10:57
142

De Oranje Leeuwinnen gaan als groepswinnaar naar de achtste finales van het WK dankzij een monsterzege op Vietnam (7-0). Esmee Brugts en Jill Roord maakten twee goals, terwijl Lieke Martens nu de Nederlands topscorer aller tijden is.

De taak van de Leeuwinnen was vooraf klip en klaar: veel scoren, zodat koploper Amerika achterhaald zou worden op doelsaldo én het sterke Zweden niet de tegenstander zou worden in de achtste finale. De start was wat nerveus, maar tussen minuut 8 en minuut 23 scoorde de ploeg van bondscoach Andries Jonker liefst vier keer.

Martens brak de ban met een heerlijke boogbal, waardoor ze zich de topscorer aller tijden van de Oranje Leeuwinnen mag noemen. Bovendien werd ze de derde Nederlander - na Arjen Robben en Robin van Persie - met goals op drie verschillende WK's.

Even later tekende Katja Snoeijs voor de 2-0 en dreven Brugts en Roord de score op naar 4-0. Met name het doelpunt van Brugts was schitterend: het twintigjarige toptalent krulde de bal van grote afstand in de lange hoek. Op slag van rust werd het ook nog 5-0 dankzij een doelpunt van Daniëlle van de Donk.

Ook in de tweede helft vielen de doelpunten als rijpe appelen van de boom. Eerst zorgde Brugts voor haar tweede, schitterende doelpunt door op haast identieke wijze de nieuwe keepster van Vietnam te verschalken. In de slotfase werd het ook nog 7-0 via Roord.

De Oranjevrouwen spelen komende zondag om 4.00 uur de achtste finale tegen de runner-up van Groep G (Italië, Zuid-Afrika of Argentinië) in Sydney.