Van Praag pareert vraag over Ajax-transfers: 'Litmanen moest ook wennen'

Van Praag pareert vraag over Ajax-transfers: 'Litmanen moest ook wennen'

17-11-2023 23:19 Laatste update: 23:23
77

Michael van Praag heeft vrijdagmiddag tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders opgeroepen voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies over de spelers die afgelopen zomer door Ajax werden aangetrokken. De reeds vertrokken Sven Mislintat haalde meer dan tien spelers naar Amsterdam. Achter een groot aantal wordt vraagtekens geplaatst. 

"Wat is er toch misgegaan bij al die transfers, waar miljoenen voor zijn uitgegeven, waarom hebt u simpelweg getekend, zonder kritische toets?", vraagt een kritische aanwezige aan financieel directeur Susan Lenderink. Vervolgens 'grijpt' Van Praag in, aldus Voetbal International, dat aanwezig was bij de AVA. De kersverse voorzitter van de raad van commissarissen vindt die vraag te kort door de bocht. "U schetst het echt te simpel. U doet een beetje aan scorebordjournalistiek, met alle respect."

"Het is heel gevaarlijk om nu al een oordeel te vellen over de kwaliteitsontwikkeling van voetballers", vervolgt Van Praag, die vervolgens een vergelijking maakt met een speler die in Amsterdam uiteindelijk uitgroeide tot een clubicoon. "Jari Litmanen moest ook wennen in zijn eerste jaar. Je kunt niet nu al een oordeel vellen over de ontwikkeling van spelers. Er zijn heel veel voetballers waar we heel veel voor betaald hebben, die ook veel hebben opgeleverd. Soms ook niet. Maar dat is the name of the game."

Mislintat, die eind september werd ontslagen als technisch directeur, haalde in totaal twaalf spelers naar Ajax. Jakov Medic, Josip Sutalo, Benjamin Tahirovic, Chuba Akpom, Georges Mikautadze, Anton Gaaei, Borna Sosa, Carlos Forbs, Gaston Avila, Sven Mannsverk, Branco van den Boomen en Diant Ramaj maken tot dusver wisselende indrukken.