Pier Eringa zegt dat hij intern bij Ajax als het zwarte schaap wordt gezien

"Pier Eringa zegt dat hij intern bij Ajax als het zwarte schaap wordt gezien"

18-11-2023 07:34
102

Menno de Galan betwijfelt of Ajax op korte termijn in staat is om af te rekenen met de crisis. De journalist vertelt dat hij een ravage aantrof in Amsterdam tijdens het schrijven van zijn boek Ajax in crisis. Bij Vandaag Inside spaart hij Maurits Hendriks, één van de hoofdrolspelers.

"Veel Ajacieden zien Maurits Hendriks als de kwade genius", begint Johan Derksen. "Pier Eringa (voormalig rvc-voorzitter, red.) heeft daar iets interessant over gezegd in mijn boek", haakt De Galan in. "Hendriks wordt intern ook gezien als het zwarte schaap. Daar kun je verschillend over denken. Aan de ene kant kan je zeggen: hij heeft als niet-Ajacied en als niet-voetballer de regie in handen genomen en heeft hij een grote rol gehad in het aantrekken van Sven Mislintat."

Wedden

Meer odds

"Aan de andere kant kun je zeggen: hij had wel daadkracht. Dat heeft dan verkeerd uitgepakt, maar hij heeft in ieder geval wel iets gedaan", aldus De Galan, die in de Pak Schaal Podcast vreest dat de crisis bij Ajax niet zomaar is opgelost. "Op voetbaltechnisch gebied en op bestuur technisch gebied vraag ik me af of Ajax hier snel bovenop komt. In het voetbal hebben ze het altijd over golfbewegingen, maar ik betwijfel of dat nu ook opgaat. Ik heb al een jaar het idee dat Ajax niet meegaat in de nieuwste vorm van het voetbal. Bijvoorbeeld onder de druk uitvoetballen. Ajax heeft het daar echt moeilijk mee."

Dat komt volgens De Galan onder meer doordat 'de beste trainers van Nederland bij PSV en Feyenoord zitten'. "Niets ten nadele van John van 't Schip, maar je hebt iemand nodig die de dynamiek terugbrengt bij Ajax, het échte Ajax-spel. Dat kan natuurlijk alleen als je het spelersmateriaal hebt, een middenvelder die à la Frenkie de Jong de bal oppakt en het spel verdeelt."

De Galan vestigt zijn hoop op Alex Kroes, die volgens hem meteen de bezem door de Amsterdamse club moet halen. "Op bestuurlijk vlak moet het ook goed zitten. Mijn hoop is gevestigd op Kroes. Ik heb hem een aantal keer gesproken en het is een dynamische man, iemand die beslissingen durft te nemen."