Impact van busopwachtingen 'enorm': 'Hebben dit veel te lang normaal gevonden'

Impact van busopwachtingen 'enorm': 'Hebben dit veel te lang normaal gevonden'

16-12-2023 08:00 Laatste update: 08:11
52

Wilco van Schaik, de algemeen directeur van NEC, pleit ervoor dat clubdirecteuren actie ondernemen tegen het fenomeen 'bus opwachten'. Onlangs gebeurde het bij Heracles Almelo. Kort daarna werd trainer John Lammers ontslagen. De impact van een dergelijk voorval mag niet onderschat worden, stellen diverse mensen binnen de voetballerij. 

Het beeld is bekend. Een spelersbus keert terug bij het eigen stadion, waar een menigte boze supporters uitleg eist. Vaak is de sfeer grimmig en intimiderend. "Het is van de gekke, een kleine groep fans die bepaalt of een trainer weg moet", tekent het Algemeen Dagblad op uit de mond van Jeffrey van As, die in het in zijn tijd als technisch directeur van ADO Den Haag ook geregeld meemaakte. "We moeten ons hiertegen verzetten."

Van Schaik snapt waar de emotie van supporters van daan komt. Ook hij maakte het mee bij NEC. "Onze club zit echt in de harten van de Nijmegenaren. Wij koesteren hun betrokkenheid. Let wel: bij ons kwam het voort uit bezorgdheid, de sfeer was totaal niet agressief. Maar ik vind wel dat we op een punt zijn beland dat we ons als clubdirecteuren moeten afvragen: kunnen we, als het écht over grenzen gaat, nog langer wegkijken wanneer de bus wordt opgewacht? Geloof me, de impact van zo'n gebeurtenis kan enorm zijn. We hebben dit veel te lang normaal gevonden.''

Marinus Dijkhuizen is inmiddels trainer van het doorgaans in rustig vaarwater verkerende Excelsior, maar ook hij werd in zijn tijd bij NAC Breda ooit opgewacht. "Ik hoor het mezelf nog vragen aan Jelle ten Rouwelaar, mijn keeperstrainer destijds: 'Wat staat ons te wachten?' Ik had het namelijk nog nooit meegemaakt. 'Ach, Marinus, gewoon de leiders eruit pikken en met hen het gesprek aangaan', zei Jelle, die in Breda toen al veel ervaring had op dat gebied. En, inderdaad, het werd nooit agressief. Maar intimiderend vond ik het wel. En mijn spelers ook.''

Tijd voor actie
Al met al is het tijd voor actie, stelt Van Schaik. "Ik heb nog nooit een speler meegemaakt die bewust een wedstrijd verliest. Ik heb het evenmin meegemaakt dat ze er beter van worden als ze zich moeten verantwoorden. Prima dat supporters hun emotie kwijt willen. Maar dit maakt meer kapot dan dat het iets oplevert. Dat zouden wij als directeuren eens wat nadrukkelijker aan de kaak moeten stellen, ook richting Supporterscollectief Nederland. Zo van: spelers en trainers zijn mensen, en die mogen na een nederlaag niet vogelvrij worden verklaard", besluit de NEC-baas.