VP's Keeper van de Eerste Seizoenshelft: zes opties, allen uit linkerrijtje

VP's Keeper van de Eerste Seizoenshelft: zes opties, allen uit linkerrijtje

19-12-2023 07:00 Laatste update: 11:23
81

De laatste Eredivisie-duels van 2023 zijn gespeeld en dat betekent dat we de stembussen openen. VoetbalPrimeur draagt per positie de genomineerden voor het Elftal van de Eerste Seizoenshelft voor, het laatste woord is aan jullie. We trappen af met de keepers, in alfabetische volgorde.

Vasilis Barkas (FC Utrecht)
De terugkeer van Vasilis Barkas maakte afgelopen zomer nogal wat los in de Domstad, maar over de kwaliteiten van de Griek zijn weinig twijfels. In de eerste maanden van het seizoen was er ook voor Barkas geen beginnen aan bij het zwalkende FC Utrecht. De laatste weken is hij echter een steunpilaar en heeft hij een belangrijk aandeel in de opmars in de Eredivisie.

Wedden

Meer odds

Barkas blonk onder meer uit tijdens de 0-2 zege bij Go Ahead. Met zijn reddingspercentage behoort hij tot de top van de Eredivisie. Op basis van de expected goals kreeg hij 3,6 doelpunten minder tegen dan verwacht had mogen worden.  

Walter Benítez (PSV)
Walter Benítez is met PSV de soevereine koploper van de Eredivisie. De Argentijn, die in Frankrijk ‘De Muur’ werd genoemd, hield tot dusver liefst elf keer de nul en kreeg pas zes goals tegen. Flink wat Europese clubs hebben zijn naam inmiddels genoteerd, schreef Fabrizio Romano eerder. Daarmee is zijn transfervrije komst zowel sportief als financieel een schot in de roos voor de Eindhovenaren.

Hoewel Benítez her en der kritiek krijgt en soms wat onzeker oogt, blijkt hij een heus datamonster. Hij heeft de meeste clean sheets, het hoogste reddingspercentage en hij voorkwam op basis van de expected goals 3,6 tegendoelpunten, de op één na hoogste score in de Eredivisie.

Justin Bijlow (Feyenoord)
Het seizoen was amper begonnen of wéér kreeg Justin Bijlow met een blessure te maken. Ditmaal betrof het een polsbreuk, die hem tot begin oktober aan de kant hield. Sinds zijn terugkeer begint Bijlow met de week beter te keepen. Zo was hij een lichtpunt bij Feyenoord in de verloren topper tegen PSV en maakte hij ook in de laatste Champions League-duels grote indruk.

Voor Bijlow, die in negen competitieduels acht tegengoals kreeg en vier keer de nul hield, is zijn goede vorm een welkome opsteker. Hem zal er veel aan gelegen zijn om bondscoach Ronald Koeman te overtuigen in aanloop naar het EK in Duitsland.

Jeffrey de Lange (Go Ahead Eagles)
Jeffrey de Lange is aan een bijzonder sterk seizoen bezig bij Go Ahead Eagles, dat knap zesde staat in de Eredivisie. Niet voor niets klonk al meermaals het 'Jeffrey in Oranje' in Deventer, zoals eerder ook de supporters van sc Heerenveen en Sparta hun doelmannen het Nederlands elftal in zongen. Waar hij bij FC Twente tweede viool speelde, is hij vanaf dag één onomstreden bij Go Ahead. Terecht.

Gezien de verhouding tussen het aantal tegendoelpunten en het aantal dat je op basis van de expected goals mag verwachten, doen slechts drie keepers het beter in de Eredivisie. De Lange hield ook al vijf keer de nul voor de goed presterende Deventenaren.

Nick Olij (Sparta Rotterdam)
Ajax toonde afgelopen zomer al belangstelling en Nick Olij trekt de lijn van het vorige seizoen gewoon door. De geboren Haarlemmer is nog altijd een steunpilaar onder de lat bij Sparta, dat zich met een zevende plaats opnieuw in de bovenste regionen van de Eredivisie begeeft. Dat dankt het mede aan Olij, die zijn ploeg meermaals op de been hield met knappe reddingen.

Met vier clean sheets, 22 tegengoals en de beste score qua expected goals tegen (3,8) doet Olij het uitstekend. In oktober werd hij beloond met zijn eerste oproep voor het Nederlands elftal. Hij wacht nog op zijn debuut, maar zal stiekem dromen van het EK.

Lars Unnerstall (FC Twente)
Lars Unnerstall behoeft nauwelijks introductie. De Duitse sluitpost van FC Twente werd de afgelopen twee jaar door de lezers van VoetbalPrimeur verkozen tot beste keeper van de Eredivisie. Hoewel het aantal tegengoals de laatste weken flink opliep in Enschede, deed Unnerstall het ook in de eerste seizoenshelft van dit seizoen weer voortreffelijk.

Alleen PSV, Feyenoord en AZ kregen dit seizoen minder tegendoelpunten dan Twente (19). Unnerstall, die vier keer de nul hield, heeft de lat hoog gelegd voor zichzelf, maar de Tukkers kunnen altijd op hem rekenen.