VP's Aanvallende Middenvelder van de Eerste Seizoenshelft: stem hier!

VP's Aanvallende Middenvelder van de Eerste Seizoenshelft: stem hier!

24-12-2023 07:00 Laatste update: 07:05
185

De laatste Eredivisie-duels van 2023 zijn gespeeld en dat betekent dat we de stembussen openen. VoetbalPrimeur draagt per positie de genomineerden voor ons Elftal van de Eerste Seizoenshelft voor, het laatste woord is aan jullie. Vandaag de aanvallende middenvelders, in alfabetische volgorde.

Kristian Hlynsson (Ajax)
De jonge middenvelder deed in 2019 met een jeugdteam van het IJslandse Breidablik mee aan een toernooi in Boekelo en speelde daar de sterren van de hemel. Genoeg reden voor Ajax om hem uit te nodigen voor een stage in Amsterdam, die in 2020 beloond werd met een contract. 

Dit seizoen beleeft de 19-jarige IJslander zijn doorbraak in Ajax 1. Hoewel de eerste seizoenshelft van de Amsterdammers op zijn zachtst gezegd dramatisch is verlopen, is de ontwikkeling van Hlynsson een welkom lichtpuntje met het oog op de toekomst. Onder John van 't Schip kan de middenvelder, die tot nu toe vier keer scoorde in de Eredivisie, steevast rekenen op een basisplaats. Zijn doel? Geschiedenis schrijven met Ajax en de club als een Scandinavische legende verlaten. 

Magnus Mattson (NEC)
NEC zocht in de zomer naarstig naar een opvolger van de vertrokken Oussama Tannane voor de nummer 10-positie. Dat leidde onder meer tot het huren van Rober Gonzalez van Real Betis. Maar de beste plaatsvervanger liep al rond in Nijmegen: de 24-jarige Mattsson.

Onder trainer Rogier Meijer veranderde hij van een linksbuiten in een aanvallende middenvelder die regelmatig opduikt in het zestienmetergebied. Die offensieve drang betaalt zich uit: voor de Nijmegenaren maakte hij tot nu toe negen Eredivisie-doelpunten en gaf hij vier assists. 

Ismael Saibari (PSV)
Op het drukke PSV-middenveld staat Saibari in de eerste seizoenshelft zijn mannetje. De 22-jarige Marokkaan maakt een stormachtige ontwikkeling door en is in een korte tijd uitgegroeid tot een van de smaakmakers van het elftal van Peter Bosz. In september beloonde PSV de middenvelder daarom met een nieuw contract tot 2028.

In de Eredivisie staat de teller dit seizoen op vier doelpunten en twee assists. Een van zijn mooiste treffers maakte hij onlangs tegen AZ. Na een één-tweetje met Luuk de Jong denderde Saibari door de Alkmaarse verdediging, om vervolgens de bal koelbloedig in het doel te schieten. Één ding is zeker: het plafond van Saibari is nog niet in zicht. 

Sem Steijn (FC Twente)
Zeg je vaste kracht, dan zeg je Sem Steijn. De in 2022 van ADO Den Haag overgekomen middenvelder begint tot nu toe elk Eredivisie-duel van FC Twente in de basis. En dat is zijn eigen verdienste, wan Steijn levert week in, week uit voor de Tukkers.

Met een neusje voor de goal en een goed schot is hij een gevaarlijk wapen voor de ploeg van Joseph Oosting. Met tien doelpunten en twee assists heeft de 22-jarige spelmaker dan ook een belangrijk aandeel in het sterke seizoen van de ploeg uit Enschede. Is het goed genoeg voor een plek in VP's elftal van de eerste seizoenshelft?

Calvin Stengs (Feyenoord)
Na zijn miljoenentransfer van de Eredivisie (AZ, red.) naar de Ligue 1 (OGC Nice, red.) in 2021 bewandelde Stengs afgelopen zomer de omgekeerde weg. Voor zes miljoen euro kon de aanvallende middenvelder terugkeren in de Eredivisie bij Feyenoord. Zijn taak? De vertrokken Pool Sebastian Szymanski doen vergeten.

Dat lukt de 25-jarige spelmaker tot nu toe vrij aardig: met vijf goals en zeven assists heeft hij een belangrijk aandeel in de doelpuntenproductie van de Rotterdammers. Door zijn sterke spel bij Feyenoord is Stengs weer volop in the picture bij het Nederlands elftal, al mag hij zich daar vooral vanaf de rechterkant laten zien. 

Guus Til (PSV)
PSV levert twee kandidaten voor deze positie, want we kunnen simpelweg niet om Til heen. Of het nou bij AZ, Feyenoord of PSV is: Guus Til komt altijd weer bovendrijven in de Eredivisie. Is het niet door zijn belangrijke doelpunten, dan wel door zijn werklust en slimme positionering.

Dat Peter Bosz de aanvallende middenvelder looft om zijn loopacties en voetbalintelligentie is niet voor niets, want dit seizoen is de goedlachse Til goed voor zeven doelpunten en drie assists voor het tot dusver oppermachtige PSV. 

Willum Willumsson (Go Ahead Eagles)
Go Ahead Eagles is bezig aan een ijzersterk seizoen en dat is mede te danken aan de boomlange Willumsson. De IJslandse 'viking' is een echte kilometervreter en schuwt het zware werk niet, maar beschikt ook over opvallend goede technische kwaliteiten en scorend vermogen. 

Voor de Deventenaren scoorde Willumsson in de Eredivise vijf keer in zestien wedstrijden. Ook gaf hij één assist. Voor René Hake is hij dan ook een vaste waarde bij de Eagles