Berghuis wilde Ajax niet verlaten: 'Maar hij heeft zijn wenkbrauwen wel gefronst'

Berghuis wilde Ajax niet verlaten: 'Maar hij heeft zijn wenkbrauwen wel gefronst'

5 januari - 11:00 Laatste update: 11:10
74

Guido Albers heeft in #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur, een boekje opengedaan over zijn cliënt Steven Berghuis. Volgens de zaakwaarnemer wilde Berghuis liever geen aanvoerder worden bij Ajax, terwijl het beleid van afgelopen zomer voor gefronste wenkbrauwen heeft gezorgd bij de linkspoot.

In de nieuwjaarsdagspecial van #DoneDeal wordt Albers gevraagd naar de situatie van Berghuis. De zaakwaarnemer was degene die de Oranje-international van Feyenoord naar Ajax bracht, terwijl Albers hem nu nog steeds begeleidt. "Berghuis heeft zich wat later ontwikkeld en wilde daardoor zo lang mogelijk op Champions League-niveau spelen", vertelt Albers over de reden achter de gevoelige overstap.

"Dan is het natuurlijk heel gek dat je niet meer inkoopt op Champions League-niveau, maar wel pretendeert die club te zijn", doelt Albers op Ajax. "Steven heeft zijn wenkbrauwen natuurlijk ook wel even gefronst. Dat is niet gericht aan de spelers, maar meer aan de club, zeg maar. Sinds het vertrek van Overmars is er natuurlijk bizar veel gebeurd."

Bekijk hieronder de nieuwjaarsdagspecial van #DoneDeal met zaakwaarnemer Guido Albers!

Ondanks de crisis waar Ajax in verkeert, dacht Berghuis volgens zijn agent niet aan een vertrek uit Amsterdam. "Nee, zo is hij niet. Hij is een jongen die ervoor gaat en zijn werk professioneel doet. Daar wordt hij ook goed voor betaald. Maar als je in bepaalde wedstrijden kansloos ondersteboven wordt gespeeld... Uiteindelijk is dat ook je werk. Je moet dan zelf ook een stapje harder lopen."

'Berghuis wilde geen aanvoerder worden'
Na het vertrek van Dusan Tadic, werd Steven Bergwijn de nieuwe aanvoerder van Ajax. Berghuis is nu de tweede captain en is content met die rol. "De ene speler heeft het van nature: Tadic is van nature en leider en zal het op die manier ook overbrengen op de groep. Steven is niet dat type, voor hem is het belangrijk dat de spelers om hem heen ook gewoon goed zijn", zegt Albers. "Dan kan hij nog beter worden."


Berghuis baalt met de aanvoerdersband om zijn arm

Volgens Albers voelde Berghuis zich dan ook niet gepasseerd, toen duidelijk werd dat Bergwijn de aanvoerdersband kreeg. "Dat heb ik wel aan hem gevraagd. Maar de rol van aanvoerder heeft hij al gehad bij Feyenoord en die wilde hij niet nog een keer. Hij wil bezig zijn met het team en het spel. Hij is vanuit zo'n rol beter dan vanuit een leidersrol. Als je jezelf die spiegel voor kunt houden, dan is dat heel goed. In de laatste weken zie je Steven ook weer een beetje opbloeien, net als de andere spelers."

'Een back als Gaaei is vervelend voor Berghuis'
Bij Ajax speelt Berghuis in de afgelopen weken vooral als rechtsbuiten. Albers denkt dat die rol de linkspoot onder bepaalde omstandigheden goed kan liggen. "Bij Feyenoord heeft hij laten zien dat hij supergevaarlijk is als rechtsbuiten, met een goede wingback die eroverheen komt. Hij kan de bal dan bij de tweede paal geven, schieten of een steekbal geven... Dat geluk heeft hij bij Ajax nog niet gehad."

Albers wil zomeraanwinst Anton Gaaei namelijk nog niet omschrijven 'een goede wingback'. "Ik denk dat het een hele leuke jongen is en ik vind het knap hoe hij zich hersteld heeft na deze ellende", wijst Albers naar De Klassieker van september, waarin Gaaei een negatieve hoofdrol had. "Maar die jongen is nog helemaal nieuw en moet nog wennen. Als er zo'n back is, is dat vervelend voor Steven. Dan zit je helemaal aan die lijn vastgeplakt."