Mannsverk helpt Ajax: 'Knutsen tactisch ijzersterk, zijn teams blijven rennen'

Mannsverk helpt Ajax: 'Knutsen tactisch ijzersterk, zijn teams blijven rennen'

14 februari - 19:10
28

Kjetil Knutsen was in mei de topkandidaat om de nieuwe trainer van Ajax te worden, maar donderdag staat hij met Bodø/Glimt tegenover de Amsterdammers. Ajax-middenvelder Sivert Mannsverk geeft in het Algemeen Dagblad hoog op van zijn landgenoot.

Toenmalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat sprak oriënterend met Knutsen over een dienstverband bij Ajax. Het draagvlak voor een buitenlandse coach was intern echter beperkt, waardoor de Nederlandse topclub doorschakelde. Volgens het AD moet blijken of Knutsen voor komend seizoen weer in beeld komt, maar Mannsverk is in ieder geval enthousiast.

De 21-jarige Noor speelde in eigen land voor Molde. Hij trof en sprak Knutsen meerdere malen en helpt John van 't Schip om Bodø te analyseren. "Kjetil is een voetbalnerd. Tactisch is hij ijzersterk. Zijn ploeg speelt altijd in een 4-3-3-formatie. Dat is denk ik ook waarom hij werd gelinkt aan Ajax. Zijn elftallen staan bekend om hun fysieke vermogen. Ze blijven rennen en vechten", zegt Mannsverk tegen de krant.

Clubwatcher Freddy Toresen is ook onder de indruk. "Kjetil is een speciale man", zegt de journalist. "Ik heb nog nooit een trainer meegemaakt die zo toegewijd is aan zijn vak. 24 uur eet, slaapt en ademt hij voetbal, allemaal om alles beter te maken. Het beste voorbeeld: na het laatste kampioensjaar concludeerde Knutsen dat hij het helemaal niet goed had gedaan. Tactisch en individueel kon en moet het dit jaar volgens hem veel beter."

Knutsen houdt er een unieke werkwijze op na. "Onder Knutsen worden spelers geïnspireerd andere dingen te doen. Meditatie, yoga. Aankopen zijn eerst sceptisch, maar vinden het na even aftasten vaak leuk. Iedereen is daar vrij in", aldus Toresen. "De cultuur is dat iedereen zijn eigen ontwikkelingspad volgt en daarin vertrouwen ze elkaar. Dat is het grote geheim. De focus ligt niet op presteren, maar ontwikkelen. Knutsen wil dat spelers naar hun mogelijkheden en volgens zijn spelprincipes presteren. Dat betekent ook dat hij best tevreden kan zijn met een nederlaag tegen Ajax."