Feyenoorder Minteh ontsnapt twee keer aan de dood: 'Had niemand overleefd...'

Feyenoorder Minteh ontsnapt twee keer aan de dood: 'Had niemand overleefd...'

13 maart - 12:45 Laatste update: 17:32
28

Yankuba Minteh is ondanks zijn jonge leeftijd (19) al twee keer aan de dood ontsnapt. In gesprek met Voetbal International blikt de Feyenoord-aanvaller terug op die voor hem en zijn medespelers zeer heftige momenten. 

Minteh plaatste zich maanden terug met Gambia voor de Afrika Cup. Toen ze richting gastland Ivoorkust vlogen, ging het mis. "Eenmaal onderweg begonnen we ons allemaal suf te voelen", blikt hij terug. "Ik dacht nog: Wat gek, en viel in een diepe slaap. Toen ik wakker was, waren we opeens terug in Gambia. Bleek dat er onvoldoende zuurstof in het vliegtuig was. Waren we een half uur verder gevlogen, had niemand het overleefd. Gelukkig kwam men er net op tijd achter."

Even daarvoor maakte de Feyenoord-revelatie ook al iets traumatisch mee met het nationale elftal van Gambia, dat een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Congo-Brazaville speelde in Marokko. "We zaten met een groep spelers aan het zwembad, toen we opeens alles voelden trillen", herinnert Minteh zich. "Het ging te keer, alles schudde op zijn grondvesten heen en weer. Mensen riepen: Earthquake! In paniek rende ik naar het hotel om daar te schuilen, maar dat was geen goed idee. Yankuba, kom terug, riepen de jongens. We zijn stil gaan liggen in de hoop dat het snel zou stoppen. Toen dat eenmaal zo was, zijn we snel naar een open plek gelopen."

De vreselijke aardbeving kostte uiteindelijk enorm veel mensen het leven. Die gebeurtenis, maar vooral ook het incident in het vliegtuig, hebben ervoor gezorgd dat diverse spelers van Gambia professionele hulp hebben gezocht. Minteh niet. "Ik snap het, want het was niet niks. Sommige jongens hadden behoefte erover te spreken. Ik ben daar minder van. Natuurlijk was ik wel geschokt, onze levens hebben op het spel gestaan, maar tegelijkertijd kun je ook weinig doen. Dingen gaan zoals ze gaan. Ik stap gewoon zonder problemen het vliegtuig in. Het heeft geen zin bang te zijn, want waarom zou je? Wat er met je gebeurt, ligt niet in jouw handen. God beslist."