Haye eindelijk international: 'Ze houden dat op sociale media goed in de gaten'

Haye eindelijk international: 'Ze houden dat op sociale media goed in de gaten'

21 maart - 10:55
13

SC Heerenveen-speler Thom Haye is voortaan international van Indonesië, het land van zijn grootouders. Donderdag kan hij debuteren in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Vietnam.

De Indonesische voetbalfans zaten al lange tijd achter Haye aan. "Ze zijn daar via social media vrij actief in en houden goed in de gaten welke spelers uit Europa een Indonesische achtergrond hebben", zegt de middenvelder in gesprek met Voetbal International.

Er lagen nog wat hobbels op de weg, maar uiteindelijk heeft Haye de knoop toch doorgehakt. "Ik heb er altijd wel met een schuin oog naar gekeken. Zou het me wat lijken, als de kans zich zou voordoen? Daar sprak ik ook weleens over met mijn beste vrienden, die toevallig ook Indonesisch bloed hebben. Het was nooit iets wat echt speelde. Opeens komt het dan op je af en wordt het zomaar serieus", zegt de Heerenveen-speler.

"Ik ben wel iemand die altijd goed wil weten waar hij aan begint", gaat Haye verder. "Door de trots die erbij komt kijken was ik direct getriggerd. Ik ben gevleid en vind het heel speciaal om het land van mijn familie te mogen vertegenwoordigen. Toch vond ik het ook belangrijk dat er echt een sportieve uitdaging lag."

Met zijn 29 jaar, wordt Haye relatief laat international. Met Indonesië zal hij zich allereerst gaan proberen te plaatsen voor het komende WK. Donderdag speelt het land een kwalificatiewedstrijd tegen Vietnam.