Zeven conclusies: plek naast Frenkie vergeven, Koemans 'wij-gevoel' krijgt vorm

Zeven conclusies: plek naast Frenkie vergeven, Koemans 'wij-gevoel' krijgt vorm

22 maart - 23:04 Laatste update: 23:31
45
Author profile picture

Lars Teunissen

Een zeer matige eerste helft werd gevolgd door een interessant tweede bedrijf. Nederlands elftal ploeterde lang tegen Schotland, maar wist in de slotfase toch afstand te nemen. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de 4-0 zege in de eerste oefeninterland van 2024.

Oranje opent 2024 met een zege
Goed was het niet, maar het Nederlands elftal is het nieuwe kalenderjaar uiteindelijk begonnen met een ruime overwinning. Koeman heeft nog drie wedstrijden om te schaven aan zijn elftal en formatie, alvorens de eerste groepswedstrijd van het EK op het programma staat. De keuzeheer zal na vrijdagavond beseffen dat er werk aan de winkel is, wil Oranje een rol van betekenis spelen in Duitsland.

Koeman verrast met systeem
Geen 4-3-3, geen 5-3-2 en geen 3-5-2. Koeman stuurde zijn ploeg binnen de lijnen in een 'verkapte 4-3-3', waarin de opbouw door drie verdedigers werd verzorgd en Frimpong - op papier rechtsback - de rechtsbuiten was. Volgt u het nog? Het lijkt erop dat de bondscoach richting het EK een nieuwe formatie aan het smeden is.

Frimpong slaagt niet voor eerste test
Bij Bayer Leverkusen kan hij opstomen, scoort hij en geeft hij assists. Door zijn ijzersterke prestaties in de Bundesliga had hij zijn basisdebuut in Oranje afgedwongen. Wat Frimpong tegen Schotland liet zien, was niet overtuigend en kwam niet in de buurt van zijn wekelijkse niveau in Duitsland. Verdedigend werd hij geregeld afgetroefd, aanvallend kwam hij niet in het spel voor. Concurrent Denzel Dumfries heeft dat ook gezien.

Tandem vertoont de juiste tekenen
Memphis Depay in de punt van de aanval en Georginio Wijnaldum erachter: zo speelde Oranje in de hoogtijdagen tijdens de eerste periode van Koeman als bondscoach. Koeman herstelde het duo na een jaar in ere. Bij vlagen lieten Memphis en Wijnaldum zien elkaar nog altijd makkelijk te kunnen vinden. Beide spelers scoren geen ruime voldoende tegen Schotland, richting het EK zit er wel muziek in de vertrouwde tandem.

Invallers maken verschil
Het gaat Koeman om het 'wij-gevoel', zo benadrukte hij afgelopen maandag op het persmoment in Zeist meerdere malen. De bondscoach zoekt spelers die 'hun eigen ikje' opzij kunnen zetten voor het teambelang. Als er iets is wat de wedstrijd tegen Schotland duidelijk heeft gemaakt, is dat het Nederlands elftal een eenheid is en dat iedereen nodig is. Van de zes invallers maakten drie het verschil: Joey Veerman gaf een assist op invaller Wout Weghorst, terwijl ook Donyell Malen een goal meepikte.

Bedrijvige Reijnders claimt basisplaats
Hoewel hij nog geen enkele keer met Frenkie de Jong heeft samengespeeld, lijkt het zo klaar als een klontje wie er op het EK naast de middenvelder van FC Barcelona gaat spelen. Reijnders gaf, niet voor het eerst in zijn zeven interlands tot dusver, zijn visitekaartje af. Met een geweldige goal en dito assist heeft hij Koeman ruimschoots overtuigd van zijn kunnen.

Next up: burenruzie in Frankfurt
Schotland, de nummer 34 van de FIFA-wereldranglijst, verkocht zijn huid duur in Amsterdam. Toch zal het Nederlands elftal dinsdag een lastiger duel wachten, als Duitsland de tegenstander is. Nederland en Duitsland kennen een rijke voetbalgeschiedenis en in Frankfurt wordt er een nieuw hoofdstuk geschreven. Het is de tweede test richting het EK en de twee na laatste voor Oranje aan het karwei op het eindtoernooi gaat beginnen.