Ajax maakt onderzoeksresultaten naar Mislintat bekend: géén belangenverstrengeling

Ajax maakt onderzoeksresultaten naar Mislintat bekend: géén belangenverstrengeling

8 april - 16:51 Laatste update: 17:18
183

Ajax heeft de conclusies van het KPMG-rapport naar de werkwijze van Sven Mislintat naar buiten gebracht. Er is volgens het onderzoek geen sprake van belangenverstrengeling en zodoende kan de Amsterdamse club de voormalig directeur voetbalzaken niet aanklagen.

Op 20 september 2023 kondigde Ajax een onderzoek aan naar mogelijke belangenverstrengeling van Mislintat bij de transfer van Borna Sosa. De resultaten zijn inmiddels duidelijk geworden. 'Er is geen formele situatie van belangenverstrengeling geconstateerd inzake de transfer van Borna Sosa, evenmin bij de andere inkomende transfers', zo valt onder meer te lezen. 'De werkwijze van Sven Mislintat roept weliswaar vragen op, maar er is geen grond voor aansprakelijkheidsstelling.'

Voor het KPMG-onderzoek is er gebruikgemaakt van de informatie die beschikbaar was voor Ajax, die vrijwillig door betrokkenen werd aangeleverd en daarnaast zijn er ook openbare bronnen gebruikt. Het onderzoek naar de werkwijze van Mislintat duurde volgens sommigen erg lang, maar dit heeft een duidelijke reden volgens de Amsterdamse club. 'De duur en de omvang van het onderzoek waren onder meer afhankelijk van genoemde medewerking', wordt er geschreven.

Op 2 april 2024 liet RvC-voorzitter Michael van Praag al weten dat het onderzoek naar Mislintat was afgerond. Ajax was van plan om in die week het persbericht naar buiten te brengen, maar het nieuws omtrent Alex Kroes voorkwam dit. "Dat staat klaar, maar is nu even overschaduwd door wat hier gebeurt", vertelde Van Praag. Kroes is door Ajax geschorst, omdat hij met voorkennis gehandeld zou hebben.

De aanleiding voor het onderzoek naar Mislintat was Deadline Day-aanwinst Sosa. Mislintat zou ervoor gezorgd hebben dat de Kroaat van zaakwaarnemerskantoor wisselde voor zijn transfer naar Ajax. Dit nieuwe agentschap van de linksback had echter aandelen in een privébedrijf van Mislintat en hierdoor was er mogelijk sprake van belangenverstrengeling. Uit onderzoek is gebleken dat dit dus niet het geval is.