Hét bewijs dat aandacht voor eigen jeugd loont

"Hét bewijs dat aandacht voor eigen jeugd loont"

Gepubliceerd: maandag 7 mei 2012 om 19:15ma 07-05-2012 om 19:15

Zij roemen de inbreng van de jeugd en prijzen kampioen Ajax en Feyenoord, dat zich kwalificeerde voor de voorrondes van de Champions League. "Ajax en Feyenoord zijn wat mij betreft het bewijs dat het loont om veel aandacht aan de jeugdopleiding te besteden", zegt De Mos, tegenwoordig adviseur van ADO Den Haag.

De Mos noemt Ajax de terechte kampioen. "Na de wedstrijden tegen Manchester United en PSV ging het in één keer goed lopen. Dat is typisch Ajax, die spelen altijd goed in de maanden maart, april en mei. Dat zit een beetje in de cultuur van die club."

'Erg goed voetbal gezien'
Koster, die momenteel de Nederlandse beloften onder zijn hoede heeft, genoot van de doorbraak van een groot aantal jeugdspelers. "Dat komt natuurlijk ook door de financiële crisis. Veel clubs zien zich genoodzaakt om terug te vallen op eigen jeugd. Maar ik heb bij momenten erg goed voetbal gezien."

Wat De Mos betreft zijn spelers als Luciano Narsingh en Ola John echter nog niet volledig doorgebroken. "Zij moeten nog bevestigen. Als je twee tot drie achter elkaar belangrijk voor je club bent, heb je dat pas gedaan. Elke speler krijgt nog een dip. Je moet iets meegemaakt hebben om echt sterker te worden."

'Spelers worden mondiger'
Feyenoord kan volgens Koster weer aanhaken bij de nationale top. "Ik denk niet dat dit een incident was. Het niveau is duidelijk omhooggegaan." De Mos vindt een tweede jaar op rij presteren altijd lastiger. "Spelers worden mondiger, willen misschien een transfer. Bovendien komt er nu Europees voetbal bij. Dat kan zijn tol eisen."

PSV en FC Twente stelden volgens beide trainers enorm teleur. "Uiteindelijk sta je waar je hoort te staan. Beide ploegen hebben te weinig gebracht", aldus Koster. Volgens De Mos heeft PSV met name te weinig stabiliteit getoond.

'RKC heeft het heel goed gedaan'
"Het was een aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten." RKC Waalwijk en NEC Nijmegen verbaasden daarentegen. "RKC heeft het heel goed gedaan", meent Koster. "Hun positiespel was verzorgd en ze gingen goed met het balbezit om."

Dat het gedegradeerde Excelsior komend seizoen wellicht Europees voetbal speelt, kan volgens beide trainers eigenlijk niet. Koster: "Excelsior heeft niets te zoeken in Europa. Dat geldt ook voor Heracles als het het bekerticket van PSV zou hebben overgenomen."

De Mos: "Zo'n fairplay-stand is door geen computer uit te rekenen. Straks moet Excelsior naar Vaslui ofzo. Dat kost ze alleen maar geld."

(ANP)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: RKC Waalwijk

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws