Nieuwkomers schrikken van Eredivisie: Niveau is me erg tegengevallen
"Een aantal ploegen onderin doet het erg matig"

Nieuwkomers schrikken van Eredivisie: "Niveau is me erg tegengevallen"

08-04-2014 09:52
3

Dat SC Cambuur en Go Ahead Eagles in hun eerste jaar in de Eredivisie zo goed presteren, is niet alleen aan de promovendi zelf te danken. Volgens de twee clubs zeggen hun successen genoeg over de andere ploegen in de Eredivisie.

Cambuur en Go Ahead zijn sinds afgelopen weekend zo goed als zeker van lijfsbehoud. Met aanvallend voetbal bleven de clubs uit Leeuwarden en Deventer relatief eenvoudig overeind. En daar werd tijdens het feestvieren nog wel even aan gerefereerd.

"Het niveau van de Eredivisie is me erg tegengevallen", zei Jarchinio Antonia tegen het Algemeen Dagblad. Go Ahead eindigde afgelopen jaar als zesde in de Jupiler League, maar behaalde via de nacompetitie toch promotie. "Ik had verwacht dat het ons veel meer moeite zou kosten om erin te blijven. Een aantal ploegen onderin doet het erg matig. Roda JC, NEC en FC Utrecht bijvoorbeeld. Van hen had ik veel meer verwacht."

Cambuur kwam als kampioen naar de Eredivisie, waarin het nu twaalfde staat. "Zoals het gaat is het mooi voor ons, natuurlijk, maar het zegt wat over de Eredivisie", stelt algemeen directeur Gerald van den Belt, die het niveau flink heeft zien dalen. "Je ziet dat spelers die een paar jaar geleden moeizaam konden aanhaken in de Eredivisie, nu gezichtsbepalende spelers zijn."

Wel blijft overeind dat aanvallend voetbal wordt beloond en daar kan niemand ongelukkig over zijn. "De aanval is de beste verdediging. Dat zie je maar weer. Dit jaar hebben we buiten de top-drie het laagste aantal tegendoelpunten van de Eredivisie", aldus Van den Belt.