'De Boer, Rutten, Cocu kunnen samen een interim-periode leiding bij Oranje nemen'

'De Boer, Rutten, Cocu kunnen samen een interim-periode leiding bij Oranje nemen'

Gepubliceerd: dinsdag 21 oktober 2014 om 12:58di 21-10-2014 om 12:58

Bondscoach Guus Hiddink en de KNVB komen dinsdag bij elkaar om de teleurstellende start van de keuzeheer bij het Nederlands elftal te evalueren. De kans dat Hiddink vertrekt bij de bond lijkt klein. "Een logisch alternatief is er eigenlijk niet."

Volgens NOS-verslaggever Arno Vermeulen zal Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, dinsdag vooral willen weten 'hoe de vlag erbij hangt bij Hiddink'. "Heeft hij er zelf nog vertrouwen in? Ook zal Van Oostveen de bondcoach op een aantal dingen wijzen. Zijn weifelende optreden in de media na de verloren wedstrijden bijvoorbeeld", citeert de NOS Vermeulen op de website.

"Daarnaast zal de vraag zijn wat er binnen de selectie moet gebeuren. Moet Hiddink een rondje door Europa maken om de ontevredenheid bij de belangrijke spelers weg te nemen? Niemand heeft belang bij frictie tussen spelers." Mochten Hiddink en de KNVB uit elkaar gaan, dan heeft Van Oostveen een vangnet achter de hand. "Van Oostveen heeft zelf allang op een rijtje gezet wat hij moet doen als Hiddink weg zou gaan. Je kijkt altijd naar de alternatieven."

"Van Oostveen zal dan ook niet op een vertrek van Hiddink uit zijn"
"En een logisch alternatief is er eigenlijk niet. Dat neem je mee in je overweging. Bovendien moet je binnen een maand alweer spelen tegen Letland. Dat versterkt de positie van Hiddink", aldus Vermeulen op de NOS-site. Onder Hiddink verloor Oranje in de EK-kwalificatie van IJsland en Tsjechië, Kazachstan werd wel verslagen. Niet alleen Hiddink moet in de spiegel kijken, ook Van Oostveen is niet geheel gevrijwaard van schuld.

"Hij heeft ervoor gekozen om Hiddink aan te stellen en niet Ronald Koeman. Dat krijgt hij nu als een boemerang terug. Die kritiek komt niet uit de lucht vallen, die was er al. Maar het keert zich nu tegen hem. Dat Blind al als opvolger is gepresenteerd is ook vreemd. En het aanstellen van Adrie Koster bij Jong Oranje was ook een ongelukkige keuze. Van Oostveen zal dan ook niet op een vertrek van Hiddink uit zijn. Dat tast zijn eigen positie aan."

"Het is natuurlijk vrij curieus, maar je hebt dan wel knowhow"
Vermeulen stelt dat er vier scenario's mogelijk zijn na de evaluatie van Hiddink: hopen op verbetering, Hiddink die zelf opstapt, de KNVB die Hiddink ontslaat, of Danny Blind die Hiddink vervangt als bondscoach. Hiddink zelf zou dan als supervisor verder kunnen gaan bij de KNVB. "Als Hiddink opstapt moet je hals-over-kop op zoek naar een oplossing. Als het land in vuur en vlam staat, klinkt altijd de roep om een nationaal kabinet."

"De topdrie-clubs in Nederland, Ajax, PSV en Feyenoord, zouden dan zij-aan-zij moeten gaan regeren. Daarvoor moeten de ego's wel opzij gezet worden. Frank de Boer, Fred Rutten en Phillip Cocu kunnen gezamenlijk een interim-periode de leiding nemen. Die drie hebben samen zoveel ervaring, beter kun je bijna niet krijgen. Het is natuurlijk vrij curieus, maar je hebt dan wel knowhow, leiderschap en draagvlak. Het is creatief denken, out-of-the-box."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws