Land in schok na dood van captain: Enorm tragisch en verschrikkelijk triest
Krol: "Juist nu hij in de bloei van zijn leven was"

Land in schok na dood van captain: "Enorm tragisch en verschrikkelijk triest"

27-10-2014 09:55
2

Senzo Meyiwa, aanvoerder van Orlando Pirates en de nationale ploeg van Zuid-Afrika, heeft zondag op tragische wijze de dood gevonden. Ruud Krol reageert geschokt op het bericht dat zijn voormalige keeper is doodgeschoten.

Krol werkte tussen 2008 en 2011 bij Orlando Pirates met Meyiwa samen. "Een vriend van me die nog bij Pirates werkt stuurde me vannacht het bericht", zegt de oefenmeester in gesprek met Voetbal International. "Enorm tragisch, juist nu hij in de bloei van zijn leven was."

De 27 jaar oud geworden sluitpost was altijd vrolijk. "Toen ik hem onder me kreeg was hij een talent van 21 jaar en enorm gretig. Hij had toen de keeper van het nationale elftal voor zich en moest geduldig zijn. Maar het was wel duidelijk dat hij een prachtige toekomst voor zich had."

Uiteindelijk kwam Meyiwa tot een handvol interlands en zo'n tachtig wedstrijden voor de Pirates. "Hij heeft zijn potentie verwezenlijkt. Hij heeft zelfs de aanvoerdersband gedragen bij het nationale elftal. Dat hij nu is doodgeschoten is verschrikkelijk triest.

Zuid-Afrika in schok
De Zuid-Afrikaanse doelman werd doodgeschoten omdat hij zijn vriendin probeerde te beschermen. Dat heeft een regionale veiligheidsfunctionaris laten weten. "Twee mannen kwamen het huis van zijn vriendin binnen en eisten mobiele telefoons, geld en andere waardevolle spullen. Senzo probeerde zijn vriendin Kelly te beschermen omdat een van de mannen een pistool op haar had gericht", aldus de functionaris.

Meyiwa werd daarna neergeschoten. Hij werd nog wel naar het ziekenhuis gebracht, maar daar kon alleen zijn overlijden worden vastgesteld. De doelman was de laatste vier interlands captain van 'Bafana Bafana', met onder andere Ajacied Thulani Serero. Hij had zaterdag nog gespeeld en met zijn club de halve eindstrijd bereikt van het toernooi om de Zuid-Afrikaanse beker. Orlando Pirates versloeg Ajax Cape Town in Johannesburg met 4-1.

Bondscoach Ephraim Mashaba meldde zich kort na de schietpartij met diverse ploeggenoten van Meyiwa bij het ziekenhuis. De verslagenheid in Zuid-Afrika is groot. De politie heeft laten weten er alles aan te doen om de daders te vrinden. Er is meteen een beloning voor de juiste tip uitgeloofd van omgerekend 10.000 euro.