De Tien: spelers die op het EK niet voor hun geboorteland uitkomen

De Tien: spelers die op het EK niet voor hun geboorteland uitkomen

Gepubliceerd: donderdag 16 juni 2016 om 10:10do 16-06-2016 om 10:10

Maar liefst 83 (15%) spelers op dit EK komen niet voor hun geboorteland uit en alleen Tsjechië, Roemenië, Oekraïne en Slovenië spelen enkel met spelers uit het eigen land. Er zijn zelfs deelnemers met liefst twaalf spelers uit andere landen. Daarom in deze editie van De Tien: spelers die niet voor hun geboorteland uitkomen op het EK.

Pepe (Brazilië)
Képler Laveran Lima Ferreira, beter bekend als Pepe, werd op 26 februari 1983 in het Braziliaanse Maceió geboren. Op achttienjarige leeftijd verliet Pepe zijn vaderland en vertrok hij naar Portugal om voor Maritimo Funchal te gaan spelen. De spijkerharde verdediger kwam nooit uit voor Brazilië, maar werd naar verluidt in 2006 wel opgebeld door bondscoach Dunga over een mogelijke oproep.

Raheem Sterling (Jamaica)
Raheem Shaquille Sterling werd op 8 december 1994 in Kingston, Jamaica geboren. De vleugelaanvaller verhuisde op zevenjarige leeftijd met zijn familie naar Engeland en sloot bij de jeugdopleiding van Queens Park Rangers aan. Sterling kwam voor Engeland onder 16, onder 17 én onder 21 uit tot zijn debuut in de hoofdmacht in november 2012.

Nani (Kaapverdië)
Luís Carlos Almeida da Cunha, ook wel bekend als Nani, werd op 17 november 1986 in Praia, de hoofdstad van Kaapverdië, geboren. Op jonge leeftijd emigreerde hij met zijn familie naar Europa, waarna hij in Portugal werd opgevoed. Nani debuteerde in 2006 voor het Portugese elftal en dit EK kan hij zijn honderdste interland spelen.

Ivan Rakitic (Zwitserland)
Ivan Rakitic werd op 10 maart 1988 in Möhlin, Zwitserland geboren. Rakitic koos er in 2007 voor om voor de nationale ploeg van Kroatië uit te komen, ondanks dat hij eerder voor verscheidene Zwitserse jeugdelftallen speelde en ook voor Bosnië en Herzegovina kon kiezen dankzij de afkomst van zijn moeder.

Thiago Motta (Brazilië)
Op 28 augustus 1982 werd Thiago Motta in het Braziliaanse São Bernardo do Campo geboren. Op zeventienjarige leeftijd tekende Motta voor FC Barcelona en vertrok hij naar Europa. De middenvelder speelde twee interlands voor Brazilië, maar koos later toch voor de Azzurri.

Johan Djourou (Ivoorkust)
Johan Danon Djourou-Gbadjere werd op 18 januari 1987 in Abidjan, Ivoorkust geboren, en werd later geadopteerd door de eerste vrouw van zijn vader, een Zwitserse. Ze verhuisden naar Zwitserland toen Djourou zeventien maanden oud was. Djourou koos uiteindelijk voor de Zwitserse nationaliteit en debuteerde in 2006 voor het nationale elftal.

Thiago Alcantara (Italië)
Thiago Alcántara do Nascimento, beter bekend als Thiago, werd op 11 april 1991 in San Pietro Vernotico, Italië geboren. Op veertienjarige leeftijd tekende Thiago voor FC Barcelona en vertrok hij naar Spanje. De middenvelder is een zoon van wereldkampioen Mazinho, en had naast Italië ook voor Brazilië kunnen kiezen. De Bayerm München-middenvelder koos echter voor Spanje.

Lukas Podolski (Polen)
Op 4 juni 1985 werd in Gliwice, Polen, Lukas Josef Podolski geboren. Podolski emigreerde op tweejarige leeftijd met zijn ouders naar West-Duitsland. In 2003 werd er in de Poolse media een oproep gedaan aan bondscoach Pawel Janas om Podolski op te roepen. De bondscoach deed niets met dat verzoek. Naarmate het seizoen vorderde, vielen zijn prestaties ook bij de Duitse bondscoach op en in 2004 maakte Podolski zijn debuut voor de hoofdmacht van de Duitsers. Inmiddels heeft hij meer dan 120 interlands op zijn naam staan voor Die Mannschaft. 

Christian Benteke (DR Congo)
Christian Benteke kwam in 1990 ter wereld in Kinshasa, Zaïre (inmiddels Congo). Hij vluchtte met zijn familie naar België en werd genaturaliseerd tot Belg. Benteke kwam uit voor alle jeugdelftallen van de Belgische nationale ploeg en mocht in 2010 debuteren in de hoofdmacht.

Oğuzhan Özyakup (Nederland)
Oğuzhan Özyakup werd op 23 september 1992 in het Noord-Hollandse Zaandam geboren. De Nederlands-Turkse voetballer kwam voor verschillende Nederlandse jeugdelftallen uit, maar koos in 2012 voor de Turkse nationale ploeg. In september 2015 scoorde hij tijdens een EK-kwalificatieduel uitgerekend tegen Oranje. 

Bonus: Roman Neudstädter (Rusland)
Roman Neustädter hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis, omdat hij in Rusland is geboren en ook voor de Russische ploeg uit komt. Neustädter kwam echter voor verschillende Duitse jeugdelftallen uit en speelde tot voor kort voor Die Mannschaft. De middenvelder speelde twee oefenduelsinterlands namens het Duitse elftal, maar koos er begin dit jaar voor om alsnog het shirt van Rusland te gaan dragen. 

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws