De verwachte opstellingen: Ajax met 21 miljoen euro tegen United met 271 miljoen

De verwachte opstellingen: Ajax met 21 miljoen euro tegen United met 271 miljoen

23-05-2017 13:00
18

Ruim een dag voor de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United is in grote lijnen al bekend hoe de twee ploegen gaan spelen. VoetbalPrimeur zet de teams op een rijtje mét de bedragen die iedere speler gekost heeft. Het verschil tussen de basisopstellingen van Ajax en United is meer dan 250 miljoen euro.

Ajax
Het afhaken van Daley Sinkgraven betekent dat de basis van coach Peter Bosz met potlood op papier gezet kan worden. De trainer beschermt de spelers waar hij het hele jaar al een beroep op doet en dus ligt het niet in de lijn der verwachting dat Joël Veltman gepasseerd wordt voor Kenny Tete, ondanks de roep van vele supporters. Op het middenveld is er nog de kwestie Schöne-Van de Beek. Schöne is heel het jaar al basisspeler, maar Van de Beek hijgt in zijn nek.

Voor het bedrag wat de Ajax-basis gekost heeft maakt het niet uit of Veltman of Tete als rechtsback speelt, of dat Schöne of Van de Beek op het middenveld begint. Alle vier de spelers kostte Ajax geen enkele cent als het gaat om de transfersom. Schöne werd transfervrij vastgelegd en de andere drie spelers stroomden allen door uit de eigen jeugd. Dat geldt ook voor Jaïro Riedewald, Davy Klaassen en Matthijs de Ligt.

Meer dan de helft van de transferkosten van de verwachte Ajax-basis wordt opgeslokt door Hakim Ziyech, die voor elf miljoen euro werd overgenomen van FC Twente. Bertrand Traoré kost twee miljoen euro aan huurkosten, Amin Younes werd voor 2,5 miljoen euro gekocht en voor Davinson Sánchez (5 miljoen) moest Ajax ook de portemonnee trekken. Kasper Dolberg en André Onana kostten slechts enkele tonnen.

Manchester United
Ondanks het feit dat Manchester United in de Europa League met enkele spelers speelt die in de Premier League geen basisspeler zijn (bijvoorbeeld Sergio Romero), is het verwachte basiselftal van José Mourinho nog altijd bijna 250 miljoen euro duurder dan die van Ajax. Vier spelers kostten zelf al meer dan de transferuitgaven die Ajax voor zijn verwachte basiselftal deed. Paul Pogba is, indien fit, de duurste man op het veld(105 miljoen euro), maar ook voor Henrikh Mkhitaryan (42 miljoen), Ander Herrera (36 miljoen) en Marouane Fellaini (32 miljoen) betaalde United fors.

Mocht Fellaini, die met pijntjes kampt en een vraagteken is, niet spelen, dan zal de waarde van het United-elftal licht stijgen. In dat geval zal Wayne Rooney (37 miljoen) naar verwachting een basisplaats krijgen.

Drie spelers die woensdag in actie komen hebben Manchester United niets gekost. Romero werd transfervrij aangetrokken en Jesse Lingard en Marcus Rashford stroomden door uit de jeugd. De defensie, volgens velen de zwakke linie bij United, kostte bijeen nog 56,5 miljoen euro. Omdat Chris Smalling ook nog een twijfelgeval is, krijgt mogelijk Phil Jones (19 miljoen) een basisplaats.