Van Basten: 'Nederland is geen Duitsland met 85 miljoen mensen'

Van Basten: 'Nederland is geen Duitsland met 85 miljoen mensen'

26-06-2017 18:34
76

Het Nederlands elftal en ook de KNVB beleven moeilijke jaren, maar volgens Marco van Basten moet de voetbalbond niet in paniek raken. De oud-voetballer en FIFA-official is ervan overtuigd dat Nederland binnen een paar jaar weer op de kaart staat.

Juist nu Oranje voor de tweede achtereenvolgende keer een eindtoernooi dreigt mis te lopen, is het land gebaat bij rust, aldus Van Basten. "In een mindere periode kun je alles overhoop gooien, zoals nu het geval lijkt. In deze situatie heb je rust nodig", vertelt hij in gesprek met de NOS. "Toen ik opgroeide als voetballer hebben wij ook in 1982, in 1984 en 1986 de EK's en WK's gemist. Op die momenten heeft het Nederlandse voetbal niet thuis gegeven."

Van Basten vindt dat het Nederlandse voetbal zich in eenzelfde soort periode bevindt. "We zitten nu ook in zo'n fase. Dan kun je wel van alles overhoop gaan gooien. Maar de organisatie in het Nederlandse voetbal is goed geregeld. De opleiding is goed, er komen nog steeds allerlei talenten links en rechts door. Je bent alleen geen Duitsland met 85 miljoen mensen, waardoor je veel meer keuze heb."