Sánchez op weg naar Tottenham: gegarandeerde speeltijd ondanks 'Ajax-duo'

Sánchez op weg naar Tottenham: gegarandeerde speeltijd ondanks 'Ajax-duo'

16-08-2017 16:00
25

Met zijn nakende overstap naar Tottenham Hotspur waagt Davinson Sánchez een sprong in het diepe. Want wie zegt dat de Colombiaanse verdediger in Noord-Londen net zoveel speeltijd krijgt als in Amsterdam? VoetbalPrimeur zoekt uit hoe Sánchez kan worden ingepast bij de nummer twee van het afgelopen Premier League-seizoen.

Het is sinds vorige week hét gespreksonderwerp: de concrete belangstelling van Tottenham voor Sánchez. Een openingsbod van veertig miljoen euro is afgeslagen door Ajax, dat echter op korte termijn een nieuwe poging kan verwachten. Omdat Sánchez overduidelijk naar Tottenham wil, kan het de komende dagen snel gaan. Maar heeft manager Mauricio Pochettino wel ruimte voor een extra verdediger?

4-2-3-1: eerste invaller
Tottenham begon zondag het nieuwe seizoen met een 0-2 overwinning op Newcastle United. Pochettino koos in die wedstrijd voor een 4-4-2-systeem. De twee ex-Ajacieden Jan Vertonghen en Toby Alderweireld vormden het centrum, Kyle Walker-Peters en Ben Davies waren de backs. Op de bank zat één potentiële concurrent van Sánchez: Kevin Wimmer, die nota bene wordt begeerd door Southampton.

Vreemd is het daarom niet dat Pochettino op zoek is naar een nieuwe verdediger, want Tottenham komt meteen in de problemen als Alderweireld of Vertonghen wegvalt met een schorsing of blessure. Eric Dier en in geval van nood Victor Wanyama kunnen ook als centrale verdediger uit de voeten, maar Pochettino gebruikt de twee vooral op het middenveld.

Als we uitgaan van een 4-2-3-1-systeem wordt het lastig voor Sánchez om meteen een basisplaats af te dwingen bij Tottenham. Hij zal zich in dat geval moeten richten op de plek van Alderweireld, rechts in het centrum. Alderweireld is één van de beste verdedigers in de Premier League en dus onomstreden. Tottenham zal dit seizoen echter zo'n vijftig tot zestig wedstrijden spelen, dus speeltijd krijgt Sánchez sowieso wel. Geen enkele verdediger, ook Alderweireld (en Vertonghen) niet, kan om de drie dagen op topniveau presteren.

3-4-2-1: gegarandeerde basisplaats
Halverwege vorig seizoen begon Pochettino te experimenteren met verschillende systemen: de viermansverdediging werd steeds vaker een driemansverdediging. Dat bleek een gouden zet. Tottenham klom naar de tweede plek van de Premier League door in de laatste dertig wedstrijden van het seizoen beurtelings in een 3-3-3-1 (één keer), 3-5-2 (drie keer), 3-4-2-1 (elf keer) aan te treden. De overige vijftien keer koos Pochettino voor 4-2-3-1. Gedurende de zomerstop gaf de Tottenham-maanger meerdere keren aan dat hij vaker zou kiezen voor een driemansverdediging als hij de juiste spelers had voor zo'n systeem.

Dat is uitstekend nieuws voor Sánchez, die in het geval van een driemansblok achterin voor 99% zeker is van een basisplaats. De Colombiaan is de verdediger aan de rechterkant, met Alderweireld naast hem in het centrum en Vertonghen aan de linkerkant. Conclusie: niet alleen financieel maakt Sánchez een goede keuze door naar Tottenham over te stappen, want mits hij fit blijft zijn speelminuten gegarandeerd. Bij het eveneens geïnteresseerde Chelsea en Real Madrid wordt dat op korte termijn een stuk lastiger.

Hoe denk jij dat Davinson Sánchez het in Engeland gaat doen? Laat het weten in de comments!