'WK 2022 mogelijk alsnog afgepakt van Qatar; Engeland en VS als alternatieven'

'WK 2022 mogelijk alsnog afgepakt van Qatar; Engeland en VS als alternatieven'

24-02-2018 15:25
67

Het Duitse onderzoeksmedium Online Focus sluit niet uit dat Qatar het toegewezen WK 2022 kwijtraakt. Wereldvoetbalbond FIFA hakt komende zomer de knoop door. 

In 2010 werd bekend dat Qatar het wereldkampioenschap voetbal mag organiseren in 2022. Aanvankelijk zou het toernooi in de zomer van dat jaar plaatsvinden. Omdat de temperaturen in juni en juli véél te hoog zijn, werd het WK later verplaatst naar november-december 2022. 

Er is al jaren veel commotie rond de toewijziging aan Qatar. Er zou sprake zijn geweest van corruptie en bovendien zorgen de werkomstandigen van de arbeiders die de hypermoderne stadions in Qatar aan het bouwen zijn al jaren voor controverse. Mensenrechterorganisaties spreken van slavernij; volgens onder meer FNV zijn er inmiddels al uim 1200 'WK-doden' gevallen. 

Online Focus schrijft zaterdag dat er een serieuze kans is dat de FIFA komende zomer bekend maakt dat het WK níet in Qatar gespeeld zal worden. Engeland en de Verenigde Staten zijn de grootste kanshebbers om het toernooi over te nemen van het Arabische emiraat.