Ajax, Venema, FC Groningen en méér winnaars en verliezers van de transferperiode

Ajax, Venema, FC Groningen en méér winnaars en verliezers van de transferperiode

02-02-2019 10:00
35

Na een relatief rustige transferperiode is het tijd om de balans op te maken. Welke Eredivisie-clubs kunnen terugkijken op een geslaagde maand? En wie kwamen er juist van een koude kermis thuis? Ons overzicht.

Winnaar: FC Groningen
De leiding van het laaggeklasseerde FC Groningen had al een paar keer aangekondigd dat er in de winter flink zou worden ingekocht - en zo geschiedde. Met Iliass Bel Hassani, Thomas Bruns en Paul Gladon kwamen er drie ervaren Eredivisie-krachten naar het hoge Noorden. Kaj Sierhuis verving de teleurstellende Mateo Cassierra en met Ko Itakura hoopt Groningen opnieuw een Japanse verrassing in huis te hebben gehaald. 

Wedden

Meer odds

Verliezer: Bart Ramselaar
Volgens PSV-trainer Mark van Bommel is Ramselaar 'happy' in Eindhoven, maar daar kunnen wij ons weinig bij voorstellen. Ramselaar komt dit seizoen totaal niet aan de bak bij de koploper van de Eredivisie. Iedereen dacht dat de drievoudig international in januari wel een nieuwe club zou vinden; de middenvelder slaagde er echter niet in om weg te komen uit Eindhoven. Een transfer naar België zag Ramselaar blijkbaar niet zitten

Winnaar: PEC Zwolle
Na een desastreuze eerste seizoenshelft ontdeed PEC Zwolle zich van trainer John van 't Schip. De wissel Van 't Schip-Jaap Stam heeft goed uitgepakt, valt op basis van resultaten nu al te concluderen. De eerste twee duels van 2019 leverden zeges op Feyenoord en Heracles Almelo op. Met Lennart Thy haalde PEC ook een prima spits in huis en ondertussen nam de club afscheid van overbodige spelers als Alessandro Tripaldelli en Gianluca Scamacca. 


Verliezers: Cyriel Dessers en Nick Venema
Misschien wel de grootste pechvogel van de transferperiode: Cyriel Dessers. De Belgische spits van FC Utrecht mocht vertrekken uit de Domstad en had de clubs voor het uitkiezen, maar een zware blessure verpeste alles. Utrecht-trainer Dick Advocaat haalde met Michel Kramer een nieuwe aanvalsleider naar stadion Galgenwaard en dus ziet het er ook voor de makkelijk scorende Nick Venema somber uit de komende maanden. 

Winnaar: Willem II
Gek misschien, om Willem II als winnaar te bestempelen, na het vertrek van goalgetter Fran Sol naar Oekraïne. De Tilburgse club lijkt echter uitstekend te hebben ingespeeld op de miljoenentransfer van de Spanjaard. Supertalent Alexander Isak werd op huurbasis overgenomen van Borussia Dortmund. Ondertussen wist technisch directeur Joris Mathijsen ook Renato Tapia (Feyenoord) naar Brabant te halen. De Griekse nieuweling Marios Vrousai doet het tijdens z'n eerste duels bovendien uitstekend. 

Verliezer: Morten Thorsby
Thorsby gooide zijn eigen glazen in bij Heerenveen door op eigen houtje, en zonder toestemming, naar Italië af te reizen om te onderhandelen met Sampdoria. Heerenveen besloot de Noor daarop te straffen en terug te zetten naar het beloftenteam. Thorsby hóópte dat de Friezen met Sampdoria overeenstemming konden bereiken over een transfer in januari. Dat plannetje kwam niet van de grond - en mogelijk moet de middenvelder nu dus maandenlang vanaf de zijlijn toekijken. 
Winnaars: PSV en Ajax
Titelconcurrenten PSV en Ajax slaagden er in januari in om alle kikkers in de spreekwoordelijke kruiwagen te houden. Geen enkele dragende kracht vertrok uit Eindhoven of Amsterdam. Ajax besloot bankzitter Max Wöber te laten gaan, terwijl David Neres een lucratieve transfer naar China uit zijn hoofd moest zetten. Borussia Dortmund komt mogelijk in de zomer terug voor Hakim Ziyech. Natuurlijk sloten de Amsterdammers ook een recorddeal met FC Barcelona over Frenkie de Jong. De Oranje-international blijft nog een paar maanden in de hoofdstad spelen. 

En bij PSV? Daar werd het nooit écht spannend rond de grote namen. De koploper van de Eredivisie nam afscheid van Nicolas Isimat-Mirin en Ramon Pascal Lundqvist, maar zij kwamen toch niet (meer) voor in de plannen van trainer Mark van Bommel. Ondanks 'serieuze interesse' vanuit Manchester speelt Steven Bergwijn nog altijd in het rood-wit. Ongetwijfeld vliegen de geruchten en miljoenenbedragen ons over een paar maanden weer om de oren. 

Welke ploeg heeft de beste zaken gedaan? En wie zijn volgens jou de grote verliezers? Deel je mening in de comments!